Műszerközpont nemzetközi minősítéssel

2016, november 18 - 11:37
Ötödik alkalommal nyerte el a legjelentősebb nemzetközi mezőgazdasági kereskedelmi szövetség, a GAFTA tanúsítványát a Debreceni Egyetem Agrárműszerközpontja.

Évente mintegy 20 ezer élelmiszer-, talaj-, gabona- és takarmány minta érkezik be a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Agrárműszerközpontjába. A laboratórium műszerparkja a fizikai (gravimetria, sütőipari reológiai vizsgálatok, NIR) és kémiai analízis mellett lehetővé tesz elemanalitikai (lángfotometria, FAAS, ICP-OES) és mikrobiológiai vizsgálatokat, így például takarmányok rost-analízisét, zsírmennyiség-meghatározását, valamint illósav- és zsírsav-analízist is. A hagyományos módszereken túl molekuláris biológiai vizsgálatokat is végeznek a központban.

Az Agrárműszerközpont 1998-ban kapta meg először a magyar Nemzeti Akkreditáló Testület minősítését, melyet ettől kezdve folyamatosan fenntart. Az utóbbi években közben többször elnyerte a legjelentősebb, világméretű gabona és takarmány-kereskedelmi szövetség, a GAFTA vizsgálólaboratóriumok számára nyújtott körmérésének minősítését, a Ring Test Certificate-et is. A legutóbb megkapott nemzetközi akkreditáció a 2016. november 1. és 2017. április 30. közötti időszakra szól.

Az 1878-ban alapított, londoni székhelyű szervezet célja, hogy előmozdítsa a mezőgazdasági termékek nemzetközi kereskedelmét. A világ 89 országában 1500 vállalkozás, illetve laboratórium a tagja, Szingapúrtól Kínán és Argentínán át egészen Olaszországig. A megszerzett minősítésnek köszönhetően a debreceni egyetemi laboratóriumban kiadott vizsgálati eredményeket a GAFTA minden tagszervezete elfogadja, ami megkönnyíti a magyar termények és termékek világpiacra jutását.

 

Sajtóiroda – TH

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.