Magyarul tanulnak Kínában

2016, november 22 - 11:32
A hatvan diák napi négy órában tanulja a magyar nyelvet a Pekingi Nemzetközi Egyetemen, hogy a távoli jövőben Magyarországon is tudjanak dolgozni kínai intézményekben, bankokban és egyéb állásokban.

A Pekingi Nemzetközi Egyetemen (BISU) magyar nyelvet tanító tanárok közül három magyar, kettő pedig kínai. Egy csoportban 15-20 diák tanul, a legkisebbek 15-16 évesek, az idősebbek pedig 18 évesek. A nyelvi képzés része egy komplex programnak, mely keretében már 18 éves kor előtt is elkezdhetik a diákok az egyetemi tanulmányaikat.

A Debreceni Nyári Egyetem igazgatója egy tavaszi látogatás keretében, az ország több egyetemét képviselő delegáció tagjaként ismerkedett meg az egyetemmel, ekkor indult el a közös munka a két intézmény között.

Novemberben pedig a Nyári Egyetem tanulmányi igazgatója és egy tanár utazott Pekingbe, hogy különböző programokat tartson az ottaniaknak: a diákok bemutató órákon, a kinti magyar és más külföldi kollégák pedig workshop-okon, továbbképzéseken vettek részt. – Egyértelmű a hatalmas érdeklődés a magyar nyelv tanulása iránt, ezt éreztük az órákon a diákok részéről, és a továbbképzéseken részt vevő munkatársak oldaláról is – mondta el Csontos Pál, a Nyári Egyetem tanulmányi igazgatója, a kiutazó küldöttség egyik tagja.

Nagy szükségük lenne a kínaiaknak egy, a kiejtésüket fejlesztő tananyagra, illetve olyan könyvre, amely kínai közvetítőnyelven is elérhető – és a nyelvtanulás mellett a speciális, kínai-magyar interkulturális különbségek megértését is segíteni tudja. Ezekről, a további együttműködési lehetőségekről folyamatosan egyeztet a két intézmény. A jelenlegi tervek szerint jövőre kínai diákok egy csoportja érkezik a Nyári Egyetemre, ahol egy éven keresztül tanulnak magyarul.

Pogány Emese

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.