RECALL – hogy ne legyen katasztrófa

2016, november 22 - 13:23
A földcsuszamlások megelőzésére dolgoztak ki előrejelző és költségallokációs rendszert a Debreceni Egyetem szakemberei egy nemzetközi projekt résztvevőjeként.

A RECALL (Resilient Europian Communities Against Local Landslides) elnevezésű programban összesen öt ország, hazánkból a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi, valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara vesz részt. Az intézmény szakemberei online alkalmazásokat fejlesztettek ki. 

- Az egyik egy elektronikus megelőző rendszer a földcsuszamlások jeleinek észlelésére és monitorozására. A közelgő földmozgásra különböző jelekből, például újonnan kialakult repedésekből, kövek mozgásából, vagy akár egy eldugult csatornarendszerből is lehet következtetni. Ezeket a toolboxon keresztül bárki jelentheti, de akciócsoportok is alakultak már, akik folyamatosan monitorozzák a veszélyeztetettebb területeket – tájékoztatott Kovács Krisztián, a DE GTK egyetemi tanársegéde.  

A jelzőprogramot a projektben résztvevő partnereknél, Görögországban, Horvátországban, Szlovéniában és Olaszországban már február óta használják. Ezek azok a célterületek, ahol elég gyakran, 2-3 évente előfordul földcsuszamlás. A másik, bevezetés előtt álló toolbox földcsuszamlásokkal kapcsolatos költségallokációt készít. Ennek segítségével a felhasználók – főként a döntéshozó szervek – különböző védekezési módok közül választhatnak, melyet az adott helyzetre költséghatékonyság szempontjából ajánl fel a program.

- Ez egy új interdiszciplináris terület, amely a földcsuszamlás problematikáját gazdasági, fizikai, mezőgazdasági és humán vonatkozásban is vizsgálja. Ebben a programban a nemzetközi szakemberek a Debreceni Egyetem részvételével egy új értéket állítanak elő, ami egy egészen más kontextusba helyezi ezt a problémakört. Ez egy integráló projekt, ami a meglévő tudást teljeskörűen és felhasználóbarát módon alkalmazza – fogalmazott Stündl László, a DE MÉK tudományos dékánhelyettese, a projekt vezetője.

Az 500 ezer euró összértékű projekt résztvevői november 22-én a Debreceni Egyemen találkoztak, ahol megvitatták az eddigi tapasztalatokat. A workshopon a magyar szakemberek toolbox tréninget is tartottak az akciócsoportok leendő oktatóinak.  A két program a www.recallproject.eu honlapon érhető el.

Sajtóiroda-TB


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.