Új utakon a közösségszervezés

2016, november 30 - 14:54
A Debreceni Egyetem a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen alakítja ki a 2017 szeptemberétől induló közösségszervező szak felépítését.

A Debreceni Egyetem a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen alakítja ki a 2017 szeptemberétől induló közösségszervező szak felépítését.

Műhelykonferenciát rendezett a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Művelődési Intézet a közösségszervezői szakma és a felsőoktatási intézmények együttműködéséről november 30-án az egyetemen. A találkozón elhangzott, hogy a Debreceni Egyetem – ahol a népművelő képzés az országban elsőként, hatvan éve elindult – mindig is követte képzéseiben a szakmai paradigmaváltásokat.

A konferencián Györgyi Zoltán, a Debreceni Egyetem Nevelés- és Művelődéstudományi Intézetének igazgatója bejelentette: elindították a közösségszervező alapszak akkreditációját, így jövő év szeptemberében indulhat az andragógia szakot váltó képzés a Debreceni Egyetemen is.

A Debreceni Egyetem és a Nemzeti Művelődési Intézet két évvel ezelőtt kötött együttműködési megállapodást, amiben rögzítették, hogy az egyetem szakemberei folyamatosan részt vesznek az - Intézet továbbképzési programjaiban oktatóként, és az országos kultúrakutatási programokban is közösen dolgoznak, bevonva a munkába a hallgatókat, doktoranduszokat is.

A társadalom és a közösségek fejlesztése érdekében szükség van a magasan képzett szakemberekre, aminek utánpótlását a közösségszervezői végzettséget nyújtó új szak biztosítja majd.

- A szak indítását tervező tizenkét felsőoktatási intézmény működik együtt a Nemzeti Művelődési Intézettel. Olyan tartalmat sikerült kialakítani, ami egyaránt megfelel a szakmai elvárásoknak és a gyakorlati munkának, a felsőoktatás és a tudomány követelményeinek. Összeállítottunk egy olyan közös tudáslistát, amit minden felsőoktatási intézményben oktatnak majd, sőt egységes gyakorlati rendszert is kidolgoztunk – tájékoztatott Juhász Erika, a Debreceni Egyetem Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszékének vezetője.

A konferencián az is kiderült, hogy kevesen dolgoznak a közművelődésben szakképesítéssel, ezért a fiatalok előtt perspektivikus életpálya nyílik meg a közösségszervező szak elvégzésével.

Sajtóiroda - SzL


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.