Oktatási tanács alakult – egyetemi részvétellel

2016, december 2 - 15:06
A Debreceni Egyetem is szerepet vállal az országban egyedülálló szervezetben. A testület célja, hogy összehangolja a városban működő, különböző fenntartású intézmények oktatási stratégiáit.

A tanács tagja az önkormányzat mellett a debreceni tankerület, a köznevelési intézményeket fenntartó debreceni egyházak, a Debreceni Szakképzési Centrum, valamint a Debreceni Egyetem képviselője. Bartha Elek oktatási rektorhelyettes elmondta, hogy az egyetem az önkormányzat felkérésére és több szerepkörben vesz részt a konzultatív testület munkájában.

- A térség középiskoláiban végzett és a továbbtanulás mellett döntő diákok többsége a Debreceni Egyetemen tanul tovább, itt képezzük a régió pedagógusainak nagy részét, és a pedagógus továbbképzésben is központi szerepet kap az intézmény a jövőben. Szeretnénk az eddiginél is szorosabb kapcsolatot kiépíteni a középfokú oktatási intézményekkel. Ahogyan a majdani munkaadó vállalatok is egyre több területen megjelennek az egyetemi képzés szintjén, úgy próbálunk mi is egyre inkább jelen lenni a város és a térség középiskoláiban, ahonnan leendő hallgatóinkat várjuk. Erre számos területen nyílik lehetőség, például a tehetséggondozó programok révén.  Annak a részletein is dolgozunk, hogyan tudjuk elismerni a középiskolás diákok kiemelkedő teljesítményét, ha bekerülnek az egyetemre – tájékoztatott Bartha Elek.

A Debreceni Egyetem emellett a Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, valamint a Balásházy János Gyakorló Középiskola és Kollégium fenntartójaként is szerepet kap az Oktatási Tanácsban. Tanácskozási joggal vesznek részt a közös munkában továbbá a debreceni óvodák, általános és középiskolák képviselői, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara delegáltjai.


Papp László
polgármester a testület csütörtökön tartott alakuló ülésén hangsúlyozta: Debrecen 2050-ig tartó városfejlesztési elképzeléseiben stratégiai szerepet szán az oktatás ügyének. Az iskolákon keresztül még fiatal korban szeretnék a városba csábítani a leendő jól képzett munkavállalókat és velük együtt a vállalkozásokat.

A következő 10 évben ezért 30 százalékkal növelnék a debreceni diákok létszámát. Debrecen a minőségi oktatás érdekében folyamatosan kívánja fejleszteni az épített környezetet, a szükséges eszközparkot és a humán erőforrást.

Sajtóiroda - TB

Fotók: Miskolczi János


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.