Tudománnyal az élelmiszer-pazarlás ellen

2016, december 8 - 14:34
Az emberi fogyasztásra szánt zöldségekből és gyümölcsökből évente 1,3 milliárd tonna elvész az élelmiszerláncban. Ennek csökkentési lehetőségeiről tanácskoznak hazai és külföldi szakemberek a Debreceni Egyetemen.

A világban megtermelt zöldségek, gyümölcsök 40 százaléka nem jut el a fogyasztókhoz betakarítás után, ami leginkább a nem megfelelő tárolás, szállítás és feldolgozás következménye. Mind a termelőknek, mind az ellátási lánc szereplőinek nagy kihívás, hogy csökkenjen a veszteség a szántóföldtől az asztalig megtett úton.

- Az olcsó, mennyiségi árutermelést a minőségi, versenyképes termékek váltották fel, a felgyorsult globalizációra és a változó társadalmi igényekre reagálni kell. A Debreceni Egyetem tudás- és adatbázisával, kutatóintézeti hátterével, illetve széleskörű hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerével alapozza meg azt, hogy az agrár- és élelmiszeripari fejlesztések a gyakorlatban is hasznosulhassanak, itthon és a határokon túl egyaránt – emelte ki Jávor András rektorhelyettes a III. Posztharveszt Konferencia megnyitóján.

Az egyetem Élelmiszertudományi Intézete együttműködve a NAIK Gyümölcstermesztési Intézet újfehértói kutatóállomásával a meggy kezelési lehetőségeit vizsgálja.

- Az országban egyedülálló kutatásunk célja, hogy hosszabb ideig tudjuk frissen, fogyasztásra alkalmas állapotban megőrizni a gyümölcsöt. Egy speciális csomagolást alkalmazunk, ami hűtéssel kombinálva lehetővé teszi, hogy a meggy hat hét után se veszítsen élvezeti és beltartalmi értékeiből. Különböző fajtákat vizsgálunk, valamint biológiai és kémiai növényvédőszerek hatékonyságát is teszteljük – ismertette Karaffa Erzsébet, az Élelmiszertudományi Intézet docense.

Az európai kutatásokban élen járó Olaszország szakemberei is meg vannak győződve arról, hogy a környezettudatos technológiák jelentik a megoldást. Ezekkel érhetjük el, hogy a vásárlókhoz minél nagyobb mennyiségben jussanak el növényvédőszer-mentes, egészséges zöldségek és gyümölcsök.


- Színképelemzéssel vizsgáljuk a különféleképpen tárolt termékeket, a színskála alapján kicsomagolás és felszeletelés nélkül is meg tudjuk állapítani a gyümölcsök érettségi fokát, ásványianyag-tartalmát, illetve hogy beindultak-e bennük romlási folyamatok. Emellett kidolgoztunk egy olyan eljárást, amivel igazolni tudjuk, hogy az adott termény valóban biotermesztésből származik-e – sorolta a legújabb kutatási eredményeket Giancarlo Colelli, a Foggiai Egyetem professzora a konferencián.

Sajtóiroda - TH


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.