Megújult a Lovasakadémia

2016, december 8 - 16:38
Száz millió forintból a pályákat, az istállókat és a kiszolgáló infrastruktúrát is korszerűsítették a Debreceni Egyetem Kartács utcai lovardájában. A létesítmény a tervezett országos lovas turisztikai útvonal egyik pontja lesz.

A 2000 óta a Debreceni Egyetem száz százalékos tulajdonában lévő Kartács utcai Lovasakadémia jelentős szerepet tölt be az oktatásban, a szabadidősportban és az intézmény 3. missziós tevékenységében egyaránt.

- Infrastrukturális és tudományos hátteret nyújt az akadémia az agrárkar ménesgazda hallgatóinak oktatásához, illetve a sporttudományi képzés részeként a lovas-kultúra megismertetéséhez. Mindeközben pedig egyre több hallgató választja szabadidős tevékenységnek a lovaglást és a testnevelés órákat is egyre többen váltják ki lovaglással, érdekesség, hogy a százas létszám majdnem felét külföldiek teszik ki – mondta Bács Zoltán kancellár.

Jelenleg 52 lovat tartanak a Lovasakadémián, melyekből 16 az egyetem tulajdona. Az intézmény a gidránok tartásával és tenyésztésével az ősi magyar fajta génmegőrző programjában is részt vesz.

- Az elmúlt másfél évben száz millió forint összértékű fejlesztés valósult meg a telepen. Speciális üveghomok alapanyaggal borítottuk a szabványméretű fedett pályát, ami a létező legkorszerűbb technológia, a világ vezető lovardáiban ezt alkalmazzák. Felújítottuk a külső pálya talaját is és sátortetővel láttuk el, így már két fedett pályája van a központnak. Elkészült emellett a 18 boxos új istállónk, ami lehetőséget adott a bértartott lovak számának növelésére – sorolta Wachter István, a Debreceni Lovasakadémia Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A pályák, az istállók és az utak korszerűsítése után második ütemben a főépület, az öltözők és a nyeregtárolók felújítását is tervezik a Kartács utcai létesítményben.

Az egyetemi hallgatók és a Debreceni Lovasakadémia KHT Sportegyesület 15 versenyzője mellett ma már 40-50 gyermek jár lovagolni a Kartács utcára, őket hat pónilovon oktatják. Számukra minden nyáron szerveznek táborokat, tavaly 120 gyermeket fogadtak heti turnusokban. A lovardát üzemeltető cég célja az, hogy az oktatási és kutatási célok mellett a lakosság számára is kedvelt célpont legyen és sokak számára színvonalas sportolási lehetőséget nyújtson a komplexum.

A Debreceni Egyetem Lovasakadémiája a Magyar Nemzeti Lovas Turisztikai Szövetség országos túraútvonal-fejlesztési programjába is bekapcsolódik. Az akadémia a közelmúltban sikerrel pályázott, így egyike lehet a Hajdú-Bihar megyében kijelölt két lovas turisztikai pontnak.

 

Sajtóiroda - TH

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.