Szuperszámítógépekkel a fejlődésért

2016, december 9 - 15:09
A jövő a szuperszámítógépek használatában és a párhuzamos programozás elsajátításában van – hangzott el a Debreceni Egyetemen működő szuperszámítógépes szolgáltatásokat ismertető céges tájékoztatón.

A szuperszámítógép mint a kutatás és a gazdaság együttműködésének új dimenziója címmel rendezett tájékoztatót december 9-én a Szilícium Mező Regionális Informatika Klaszter és a Debreceni Egyetem HPC Központja, hogy a klaszterben dolgozó helyi informatikai cégek megismerhessék a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán működő szuperszámítógép nyújtotta lehetőségeket.

- A klaszter mikro-, kis- és középvállalatokat tömörít, akik a K+F projektjeikhez és a jövőbeli fejlődéshez nagy segítséget kaphatnak az egyetem szuperszámítástechnikai erőforrását használva, ami egyúttal a cégek és az egyetem közötti új együttműködések kialakításához is vezethet – nyitotta meg a workshopot Pintér Arnold, a Szilícium Mező Regionális Informatika Klaszter ügyvezetője.

A szuperszámítógépek alkalmazása egy nagyon új, éppen ezért még ismeretlen terület is a kisebb cégek számára, holott a mindennapi életünkben is folyamatosan jelen van: a Google keresőjét is szuperszámítógépek működtetik.

 

Gál Zoltán, a Debreceni Egyetem HPC Központjának igazgatója felsorolta azokat a területeket, amelyek leginkább igénylik a szuperszámítógép számolóteljesítményét: ilyenek az időjárás-előrejelzés, a fizikai szenzorokból érkező adatok feldolgozása, a genomikai kutatások, az orvosi képfeldolgozás, a gazdasági folyamatok analízise és például az autók töréstesztje. A Debreceni Egyetemen már legalább tíz tudományterület képviselői használják a szuperszámítógép erőforrásait.

- Szuperszámítógépekkel dolgozni speciális tudást igényel, kifejezetten erre a hardverre vonatkozó ismereteket. El kell sajátítani a programozóknak a párhuzamos programozást, mert ez a jövő, egy PC-re megírt program nem tud hatékonyan működni szuperszámítástechnikai környezetben. Jelenleg ilyen ismeretekkel rendelkező informatikusból kevés van – mutatott utat a fejlődés irányába Gál Zoltán.


A workshop résztvevői látogatást is tettek a Debreceni Egyetem HPC Központjában.

Sajtóiroda - SzL


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.