Rendhagyó program a költészet napján

2020, április 8 - 15:27
A kialakult rendkívüli helyzet miatt rendhagyó módon csatlakozik programjaival a magyar költészet napja április 11-i megünnepléséhez a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára. A DEENK két magyar verset, egy kortárs és egy klasszikus művet dolgoz fel minivideók bemutatásával.

Áfra János kortárs debreceni költő versét helyi slam poetry előadók, a DebreSlam ismert arcai és hangjai adják elő a könyvtár felkérésére, amelyeket a DEENK Instagram-oldalán április 11-én lehet megtekinteni.

- Mindenki számára menedék lehet egy-egy vers, hiszen az írók, költők helyettünk, a nevünkben fogalmaznak meg olyan érzéseket, gondolatokat, amelyeknek szavakba öntésére mi nem feltétlenül vagyunk képesek. Ezek a szavak, szóképek különböző korokban és élethelyzetekben különböző üzeneteket hordoznak számunkra, egy-egy vers képes arra, hogy sokakhoz szóljon, mégis másként találjon meg minket – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Karácsony Gyöngyi. Az egyetemi könyvtár főigazgatója hozzátette: mindig is fontosnak tartottuk, hogy „élővé" tegyük az írott szavakat, ezt szolgálja a könyvtárnak ez a mostani kezdeményezése is.

A könyvtár és munkatársai évek óta hagyományosan csatlakoznak az országos Posztolj Verset kampányhoz úgy, hogy az egyetemi közösség bevonásával az Élettudományi Könyvtár üvegfalára írhatták fel a hallgatók kedvenc verseiket.  A koronavírus által okozott veszélyhelyzet nyomán idén ez a kezdeményezés is átalakulva, online formában valósul meg.

- Itt a tavasz a nyakunkon, de mintha most valahogy ez is más fénytörésbe kerülne, árnyék vetül a fényre – fogalmazott Áfra János költő. A Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének oktatója kiemelte: a járvány idején különösen fontos minden olyan kezdeményezés, amely reményt ad, esetleg kimozdít a melankóliából.

- Ehhez a projekthez kifejezetten olyan szövegeket választottak a szervezők, amelyekben a természet megújulásán, az újrakezdés lehetőségén van a hangsúly – megtisztelő, hogy az egyik épp az én versem - mondta Áfra János.

A könyvtár Facebook-oldalán a DEENK kollégái és gyermekeik szavalják el közösen József Attila tavaszról szóló versét.

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én József Attila születésnapján ünnepeljük, tisztelegve ezzel a klasszikus és kortárs magyar líra előtt.

Sajtóiroda - BZs

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.