Debreceni kutatók a tudományban

2020, április 14 - 16:59
A Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) Tagválasztási Bizottsága legutóbbi ülésén az FKA tagjai sorába fogadta Gacsályi-Bába Barbarát, a Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelvtudományi Tanszék adjunktusát. Így már hárman is képviselik a tudományos testületben a Debreceni Egyetemet (DE).

Gacsályi-Bába Barbara mellett Török Péter, a DE Természettudományi és Technológiai Kar (TTK) Biológiai és Ökológiai Intézet Ökológiai Tanszék egyetemi tanára a szervezet társelnöke, Novák-Gselmann Eszter, a DE TTK Matematikai Intézet, Analízis Tanszékének docense pedig az FKA vezetőségi tagja.

Gacsályi-Bába Barbara 2013-ban doktorált nyelvtörténet–névtörténet témakörben, e munka eredményeként jelent meg a Földrajzi köznevek térben és időben című monográfiája, illetve az ehhez szorosan kapcsolódó Magyar földrajzi köznevek tára című, Nemes Magdolnával publikált kiadványa.


Tevékenykedett az MTA-DE Magyar Nyelv- és Névtörténeti Kutatócsoportjának tudományos munkatársaként, 2016 februárjától pedig tanársegédként, 2018 szeptemberétől pedig adjunktusként dolgozik a Debreceni Egyetem Magyar Nyelvészeti Tanszékén. 2017-ben elnyerte az Új Nemzeti Kiválóság Program Felsőoktatási Fiatal Kutatói, Oktatói ösztöndíját. 2018 és 2021 között MTA Prémium Posztdoktori ösztöndíjasként nyelv¬járástörténeti kutatásokat végez. 2020-tól a Magyar Nyelvjárások című folyóirat szerkesztőbizottságának tagja.

- Tagságom elkövetkezendő öt évében az FKA tevékenységének három fő területére, a tudományos kiválóság elősegítésére, a hazai fiatal, 45 év alatti kutatók érdekeinek képviseletére hazai és nemzetközi szinten, valamint a tudomány és a társadalom közötti kommunikáció erősítésére szeretnék összpontosítani – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Gacsályi-Bába Barbara.

A Fiatal Kutatók Akadémiája egy nemzetközi minták alapján 2019-ben alapított, a Magyar Tudományos Akadémia közfeladataival összhangban működő tudományos társaság.


– Célunk, hogy a hazai tudományos élet és közélet szervezetivel és szereplőivel szorosan együttműködve képviseljük itthon és külföldön egyaránt a hazai fiatal kutatók szakmai közösségét, és segítsük fejlődésüket, továbbá erősítsük a kutatók és a társadalom közötti párbeszédet – ismertette a testület legfőbb törekvéseit Török Péter, az FKA társelnöke.

A Fiatal Kutatók Akadémiája Tagválasztási Bizottsága 2020. március 30-i ülésén döntött az új tagokról (a teljes névsor a Magyar Tudományos Akadémia honlapján olvasható a
https://mta.hu/fka/12-uj-tag-a-fiatal-kutatok-akademiajan-110567
linken).

Sajtóiroda - BZs

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.