Neumanntól Steve Jobs-ig, és tovább

2017, február 2 - 13:21
Virtuális valóság, big data, IoT, informatikai biztonság – ezek a témák is szóba kerültek a Tudósiskola csütörtöki előadásán, melyet a Debreceni Egyetem Informatikai Kar dékánja a tartott a Kossuth Gyakorló végzőseinek.

Mihálydeák Tamás, a Debreceni Egyetem Informatikai Kar dékánja mutatta be az informatikusi pálya sokszínűségét a „Tudós és iskola – tudósiskola” címet viselő sorozat februári előadásán. Az ismeretterjesztő program szeptemberben indult az egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájában. a rendezvénysorozat keretein belül havonta más-más tudományterület neves képviselői tartanak előadásokat a végzős gimnazistáknak.
 
- Az algoritmusok ismerete, a logikus gondolkozás, a matematika mind olyan fontos ágak, amelyek nélkül az informatika nem tarthatna ma az általunk ismert szinten – mondta Mihálydeák Tamás hozzátéve, hogy mennyit köszönhetünk Alan Turingnak, az Enigma egyik feltörőjének, Neumann Jánosnak, az első elektronikus számítógép megtervezőjének, vagy éppen Steve Jobs-nak, aki az informatikát mindenki számára hozzáférhetővé tette. Hozzátette: a karon a hazai informatikai képzés teljes kínálata elérhető, így a felvételizők körében legnépszerűbb programtervező informatikus, mérnökinformatikus és a gazdasági informatikus is.
 
Az Informatikai Karon, ahol tavaly ősszel mintegy 400 hallgató kezdte meg a tanulmányait, foglalkoznak a virtuális valósággal, az IoT-vel (Internet of Thing, vagyis a „dolgok internete), big data-val, mesterséges intelligenciával, valamint informatikai biztonsággal is, amelyekről a dékán szintén beszélt előadásában.
 
Mihálydeák Tamás előadása végén Steve Jobs híressé vált szavaival köszönt el a gyakorlóiskola diákjaitól: „Stay hungry. Stay foolish”, azaz „Maradjatok éhesek. Maradjatok bolondok”.
 
Sajtóiroda – SBD 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.