Folytatódtak a diplomaosztók

2017, február 6 - 15:09
Újabb négy kar több mint 850 végzőse vehette át oklevelét hétvégén a Debreceni Egyetem Díszudvarán rendezett diplomaosztó ünnepségeken.

Pénteken a Gazdaságtudományi, az Informatikai és a Bölcsészettudományi, szombaton pedig a Műszaki Kar hallgatói tehették le a végzősök esküjét, mielőtt átvehették volna jól megérdemelt diplomájukat.


Gazdasági szakembereket avattak


Az intézmény legfiatalabb és egyben legnagyobb hallgatói létszámmal rendelkező kara, a Gazdaságtudományi Kar pénteken tartotta ünnepi tanácsülését. Ezúttal összesen 374 frissen végzett közgazdász, gazdasági -, vidékfejlesztő - és szakigazgatási agrármérnök, sportszervező, emberi erőforrás tanácsadó, menedzser valamint asszisztens kapott oklevelet.


- Meggyőződésem, hogy a konvertálható diplomának köszönhetően végzett szakembereink elhelyezkedési lehetőségei ugyanúgy adottak, mint azt eddigi felméréseink és tapasztalataink igazolják. A gazdasági élet elismerte és elismeri az itt szerzett diploma értékeit –emelte ki ünnepi beszédében Pető Károly dékán.


A rendezvényeken hallgatói, valamint dolgozói kitüntetéseket is átadtak.

Fotógaléria.

 


Az informatikai írástudók felelőssége


Az ünnepségsorozat az Informatikai Kar diplomaosztójával folytatódott, amelyen informatika tanárokat, informatikus könyvtárosokat, gazdaságinformatikusokat, könyvtárpedagógia tanárokat, mérnökinformatikusokat és programtervező informatikusokat avattak.


- Olyan tudás és szemlélet birtokába jutottak, amelyre mint biztos alapra egész szakmai pályafutásuk során támaszkodhatnak, ez sokuk boldog és sikeres életét megalapozhatja. A kialakult szakmai szemlélet körvonalazza a megoldási lehetőségeket, és hajt újabb ismeretek elsajátítására. Különösen szükség van erre a biztos alapra az Önök által választott szakterületen, az informatikában. Tanulmányaik során Önök megszerezték azokat az ismereteket, amelyekre támaszkodva el tudják sajátítani az egyre újabb és újabb technológiákat. A biztos alap nélkül nem lehetséges alkotó, felelős részvétel a jövő informatikai iparában. Különösen hangsúlyozni kívánom a felelős szó jelentését, napjainkban már nem csak az írástudók felelősségéről beszélhetünk, hanem az informatikai írástudók kiemelt felelősségéről is – hangsúlyozta köszöntőjében Mihálydeák Tamás dékán.


Az Informatikai Karon a 2016/2017-es tanév őszi félévben nappali tagozaton 92 hallgató (alapképzésben 74, mesterképzésben 18) levelező tagozaton 10 hallgató (alapképzésben 9, hagyományos képzésben 1), összesen 102 hallgató szerzett diplomát.


Az ünnepélyes fogadalomtételt követően egyetemi hallgatói önkormányzati és kari elismeréseket adtak át, köztük a kar legmagasabb hallgatói kitüntetését, az Informatikai Kar Hallgatói Emlékérmet, melyet Fábián Rita mérnökinformatikus és Sánta János okleveles programtervező informatikus érdemelt ki.

Fotógaléria.

 

 


Évszázados hagyomány és haladás


Ugyancsak pénteken tartotta ünnepségét a Bölcsészettudomány Kar, amely 139 friss diplomásától búcsúzott.


- A Debreceni Egyetem bölcsészkarán a színvonalas, örömmel végzett jó munkának régi hagyományai vannak. Debrecenben évszázadok óta becsülete van a művelt, képzett embereknek, hiszen a város tanácsában mindig többségben voltak az iskolázott, sőt a külföldi egyetemet végzett vezetők. A bölcsészkar szakjai és tanszékei az egyetem megalapítása óta egyre bővülő kínálatot nyújtanak a hallgatóság számára…. Elmondhatjuk, hogy a bölcsészkar szakjai iránti érdeklődés töretlen, s ebben bizonyosan jelentősége van annak, hogy a diszciplináris képzés mellett a tanárképzés is megtartotta az őt megillető helyet, oktatóink felkészültsége, tudományos eredményei pedig a kiemelkedő színvonal folyamatos garanciáját adják. .. Önök valamennyien a patinás intézmény magas színvonalú képzésének részesei voltak, s reméljük, a Debreceni Egyetem hírét viszik majd munkahelyeikre, s adják át tanítványaiknak, öregbítik azt tovább saját eredményeikkel is – fogalmazott köszöntőjében Papp Klára dékán.


Az ünnepségen adták át a Debreceni Egyetem Hallgatói és Doktorandusz Képviseletének választmánya által alapított „Alma Mater Emlékérem” kitüntetést, amelyet idén Szikszai Tamás Géza pszichológia mesterképzési szakon végzett hallgató, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata Egyetemi téri campusról választott alelnöke, a HÖK elnökségének Elismerő Oklevelét pedig Jakab Réka, neveléstudományi mesterképzési szakon végzett hallgató vehette át.

Forógaléria.

 


Készen állva az új ipari forradalom kihívásaira
 

Nappali tagozaton 171, levelező tagozaton 80, összesen 251 jelölt szerzett oklevelet a Műszaki Karon, amely szombaton tartotta téli diplomaosztó ünnepségét a Főépületben.
A rendezvényen a folyosók, karzatok hozzátartozókkal, barátokkal telt meg, a Díszudvar pedig bordó-fekete taláros fiatalokkal, akiket a diploma átvétele után már csak egy kérdés foglalkoztathatott: hogyan tovább? Dékánjuktól erre a kérdésre is választ kaphattak az ünnepi beszédben.


- Hogy mennyit ér a Műszaki Karon szerzett diploma? Jelentem: a mi lányainkért és fiainkért kapkodnak a munkaerőpiacon. És mivel az elsők közt indítottuk be a duális képzést, sok hallgatók már tanulmányai kezdetén megismerkedik leendő munkáltatójával. Több éve pedig messzi földről is jönnek hozzánk tanulni – jó hírünknek, angol nyelvű képzéseinknek és megfizethető tandíjunknak köszönhetően. Ámbár most lesz egy új szak, a hivatásos repülőgépvezető, amelynek féléves díja meghaladja az egymillió forintot, mégis vannak rá jelentkezők. És nem ez az egyetlen beindítás előtt álló szakunk. Hamarosan a gépészmérnök mesterek is kikerülnek tőlünk. Mert figyelünk az idők szavára, és követjük az új trendeket – jelentette ki Szűcs Edit dékán.


Az ünnepélyes eskütételt követően átvehették oklevelüket a friss diplomások, akiket az egyetem Szenátusa nevében Jávor András általános rektorhelyettes fogadott mérnökké.


A hozzátartozók, ismerősök kivetítőn az Aulában, illetve akár otthon a számítógépen, az unideb.hu oldalon is nyomon követhették az eseményeket, mivel valamennyi rendezvényt élőben közvetítette a Multimédia Kompetencia Központ.

Fotógaléria.


Sajtóiroda – BZs, TPL, TB
 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.