Közös cél a nemzeti vakcinagyártás beindítása

2020, május 8 - 13:50
A korszerű magyar oltóanyaggyártás létrehozásának elősegítéséről állapodott meg a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával. A szerződést pénteken írták alá a minisztériumban.

Az együttműködés célja, hogy az intézmények széleskörű ismereteire és az általuk birtokolt tudásbázisra alapozva a hazai ellátásbiztonságot szavatoló gyártás valósulhasson meg mind a kötelező, mind az ajánlott védőoltások, valamint a járványok okozta igények kielégítése terén. A szerződés legfőbb célkitűzése a Nemzeti Oltóanyaggyár megvalósításának előkészítéséről szóló, 1685/2018. (XII. 17.) Korm. határozatban foglalt kormányzati célok elérése a hazai ellátásbiztonság érdekében. A felek együttműködnek a megvalósításhoz szükséges szakmai és infrastrukturális kapacitások elősegítésében, a lehetséges tudásközpontokkal és piaci szereplőkkel további együttműködési megállapodások megkötésében, illetve a létrehozatalhoz és működtetéshez szükséges magas szinten képzett munkaerő-kapacitás biztosításában.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az aláírást követően kifejtette, hogy a koronavírus-járvány rávilágít a védőoltások fontosságára, ugyanis az emberiség hajlamos megfeledkezni a baktériumok, vírusok okozta világjárványokról, hiszen a védőoltásoknak köszönhetően egyre kevesebb terjed el globális szinten.

- Magyarország vezető helyzetben van a világon, hiszen 12 féle kötelező védőoltás van, s a magyar lakosság körében 99,8 százalékos az átoltottság. Magyarország évente 10 milliárd forintot fordít ezekere a vakcinákra, azonban az önellátás egyre fontosabb ezen a téren, hiszen a fertőzések nyomán Kína kiesése a termelésből számos országnak gondot okozott. A védőoltásokkal kapcsolatos ipari háttér kiépítése, tudásközpont létrehozása, a magasszintű kutatások megvalósítása nemzeti érdek, és a kormány részéről stratégiai fontosságú. A Debreceni Egyetem évek óta készül, hogy újraindítsa a magyarországi oltóanyaggyártást, folyamatban vannak az előkészületek az infrastruktúra kiépítésére, a tudományos módszerek kidolgozására, elindítására, fejlesztésére – sorolta Kásler Miklós.

Az emberi erőforrások minisztere hozzátette: a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Debreceni Egyetem közötti megállapodás erre a közös cél elérésére irányul. A Nemzeti Népegészségügyi Központ biztosítja a szükséges tapasztalatokat, míg az egyetem tudásbázisával, kutatóival és ipari partnerhálózatának bevonásával járul hozzá a nemzeti oltóanyaggyártás újraindításához.

A szerződést aláíró Müller Cecília országos tisztifőorvos kiemelte, hogy járványügyi tekintetben Magyarország Európa legfelkészültebb országai közé tartozik. Hazánk valósidejű járványfigyelő rendszert működtet, az oltóanyagok fejlesztése és gyártása terén pedig történelmi múlttal rendelkezik. Müller Cecília beszélt a hazai oltóanyaggyártás és –ellenőrzés mérföldköveiről: a BCG, a veszettség és a fertőző gyermekbénulás elleni vakcinákról. Az országos tisztifőorvos felidézte a járványügyi védekezés első éveit, kiemelve az Országos Közegészségügyi Központot, ami az oltóanyagfejlesztés egyik fellegvára volt.

- Most a Nemzeti Népegészségügyi Központ viszi tovább ezt az örökséget és azt a felelősséget, amelyet ebben a rendkívüli járványhelyzetben viselni kell. A koronavírus elleni védőoltás előállítása kulcsfontosságú, hiszen a vakcinának elsődleges szerepe van a megelőzésben. Éppen ezért van nagy jelentősége a Debreceni Egyetem és NNK együttműködésének, hiszen nemzetgazdasági érdek, hogy Magyarország függetlenedni tudjon a világpiactól és folyamatos legyen az ellátottság. A nemzeti vakcinagyártás alapvető érdeke, hogy megtaláljuk ezt az utat, és a Nemzeti Népegészségügyi Központnál felhalmozott tudás, a szakemberek és a laboratóriumi háttér révén a Debreceni Egyetemmel karöltve megvalósítsuk – jelentette ki Müller Cecília.

A Debreceni Egyetem Magyarország egyik vezető felsőoktatási intézményeként öt éve jelölte meg az egészségipart fókuszterületének, partnereivel évek óta dolgozik az oltóanyaggyártás előkészítésén, fejlesztésén. Kutatói néhány éve jelezték a várható világjárványokra való felkészülés szükségességét, amelyet a kormány és az innovációs hivatal támogatásával meg is kezdett az intézmény. Emellett az egyetem „A felsőoktatás és az ipar együttműködése az egészségiparban” (FIEK) elnevezéssel az ország első egészségipari FIEK-programját koordinálja, melynek keretében az elsődleges cél az oltóanyag- és oltóanyagtechnológia-fejlesztése.

Szilvássy Zoltán rektor a megállapodásról szólva az intézmény az egészségipar valamennyi szektorát összefogó vertikális integrált együttműködési rendszeréről beszélt, amely egyedülálló alapot nyújt a hazai oltóanyaggyártás megvalósításához.

- Az oltóanyaggyártás egy speciális terület, egy megfelelő vakcina kifejlesztése akár 10 évig is tarthat. Ezért lényeges, hogy a Debreceni Egyetem az egészségipar szereplőivel kialakított stabil együttműködési rendszere révén mintegy több ezer kutatót tud mozgósítani a cél elérése érdekében – jelentette ki Szilvássy Zoltán.

Az egyetemi vezető hozzátette: az egyetemi program a nemzeti gyógyszergyártóként több évtizede a magyar közegészségügy influenza elleni védekezési stratégiájának meghatározó szereplője, az összes Magyarországon kötelező és ajánlott védőoltást előállító Fluart Innovative Vaccines Kft. tapasztalatára is épít.


- Az az együttműködés, melyben az ország legnagyobb egyeteme, az évszázados járványügyi tudással bíró Nemzeti Népegészségügyi Központ, valamint az egyetlen magyar tulajdonú oltóanyaggyártó dolgozik együtt, egy olyan háromszöget alkot, amely kiemelkedő eredményeket érhet el a járványokkal szembeni küzdelemben – fogalmazott Szilvássy Zoltán.

A Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ együttműködésével lehetőség nyílik a hazai szükségleteket kielégítő oltóanyaggyártás megalapozására. A megállapodás öt évre szól.

A megállapodásról Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs tájékoztatóján is beszámolt (a felvételen 6:30-tól).

Sajtóiroda - TPL

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.