Megújul a Sesztina-villa

2020, május 13 - 17:38
A Debreceni Egyetem nemzetközi képzési programjai és a nemzetközi kapcsolatok adminisztratív központja kap helyet a Sesztina-villában. Az egykori bölcsőde épületét saját forrásból újítja fel az egyetem 187 millió forintból. A munkálatok heteken belül megkezdődnek.

A Nagyerdei körúton álló klasszicizáló eklektikus stílusú nyaralóvillát Sesztina Jenő mecénás, vállalkozó építette 1897-ben Tóth István tervei alapján. 1928-ban téli-nyári szállássá alakították és kibővítették. A II. világháború idején a Sesztina házaspár a nagyerdei villában húzódott meg és tragikus körülmények között ott is vesztette életét 1944-ben. Az épület 1947-től a Bartók Béla Népi Kollégiumnak, majd 1948-tól a Bugát Pál Orvostanhallgatói Kollégiumnak adott otthont. 1958-tól van a Debreceni Egyetem illetve jogelődjének kezelésben. Az ötvenes évektől 2012-ig bölcsőde üzemelt a nagyerdei épületben.

Az 1975 óta műemléki védelem alatt álló Sesztina- villa jövő tavaszig kívül-belül teljesen megújul. A homlokzat felújítása és az új bejárat kialakítása mellett az első szinten konferenciatermet, közösségi tereket, a másodikon irodákat alakítanak ki. A most kezdődő munkálatok során kicserélik a teljes elektromos és gépészeti rendszert, felújítják a vizesblokkokat, korszerűsítik, illetve cserélik a nyílászárókat, a padlóburkolatokat. Akadálymentesítik az épületet és kiépítik a légkondicionáló rendszert. Hamarosan megújul az épület környezete is, a környező zöldterület tereprendezése és parkosítása is a felújítás része. Az épület mellett 11 parkolóhelyet alakítanak ki.  A Debreceni Egyetem saját forrásból nettó 186.899.714 forintot költ az épületre. A kivitelezést az Épít-Takarít 2004 Bt. végzi el. Az épület rekonstrukciójára szerződés szerint nyolc hónapja van a kivitelezőnek.

DE Sajtóiroda - ÉE


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.