Részecskefizikusok lettek egy napra

2017, március 13 - 08:24
A nagy hadronütköztető detektoraival gyűjtött adatokat vizsgálták és elemezték azok a középiskolás diákok, akik a Nemzetközi Részecskefizikai Diákműhely programjának keretében a Debreceni Egyetem Fizikai Intézetében töltötték a pénteket.

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, azaz a CERN történetéről és szervezetéről, a részecskefizika alapjairól és sajátosságairól, majd pedig a nagy hadronütköztető (LHC) detektorának felépítéséről és működéséről hallottak előadásokat március 10-én a fizika iránt érdeklődő középiskolások a Debreceni Egyetem Fizikai Intézetének Bem téri épületében.

A debreceni, hajdú-bihari középiskolások mellett Békéscsabáról is érkeztek diákok a különleges programra. A délelőtti elméleti prezentációk után délután már a nagy hadronütköztető központjából küldött adatokat vizsgálták a fiatalok: a részecskék száma, energiája és lendülete alapján próbálták kikövetkeztetni, hogy milyen eredménye lesz a proton-proton ütközéseknek.

A laborgyakorlat után a Fizikai Intézet oktatóinak közreműködésével ellenőrizték, hogy sikerültek a diákok elemzései, majd videókonferencián egyeztették az eredményeket a nemzetközi diákműhely többi résztvevőjével.


A Debreceni Egyetem Fizikai Intézete idén már tizenkettedik alakalommal vesz részt a Nemzetközi Részecskefizikai Diákműhely három hétig tartó nemzetközi programsorozatában. A kezdeményezést felkaroló Trócsányi Zoltán intézetigazgatóhoz a kezdetek óta több fiatal oktató is csatlakozott, s ma már meghatározó része az intézet tehetséggondozó programjának.

- Évről évre egyre több fiatal érdeklődik a rendezvény iránt, a térség középiskoláinak tanárai mindig felhívják a fizika iránt vonzalmat érző diákok figyelmét a rendezvényre, így mára már fontos szerepet tölt be a beiskolázási tevékenységünkben. Van olyan munkatársunk, aki diákként ezen a rendezvényen került kapcsolatba az intézettel. A program célja, hogy a diákok kipróbálják a legkorszerűbb kutatásokat, s egy napra megtapasztalják, milyen részecskefizikusnak lenni – mondta el Trócsányi Zoltán egyetemi tanár, a Fizikai Intézet igazgatója.

Sajtóiroda - TPL


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.