Régi-új elnök a doktori tanács élén

2017, március 13 - 11:21
Ismét Csernoch Lászlót, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettesét választotta a grémium elnökévé az Országos Doktori Tanács (ODT) március 10-i ülésén. A testület régi-új vezetője 2019-ig látja el elnöki teendőit.

Az ODT – amelynek 29 tagja az országban doktori képzést folytató felsőoktatási intézmények doktori tanácsainak elnökei – életében hatalmas változást jelentett a 2016-os év, amikor a korábban egyesületként működő testület a felsőoktatási törvény módosításával (hasonlóan a Magyar Akkreditációs Bizottsághoz, vagy akár a Magyar Rektori Konferenciához) törvény által létrehozott jogi személy lett. Tevékenysége így a jövőben sokkal nagyobb súlyt képvisel a hazai felsőoktatásban. Az új formában tovább működő szervezet a szakmai tevékenység elismerése mellett a folyamatos, magas szintű munka biztosítékát látta a régi elnök jelölésében. Csernoch Lászlót a testület egyöntetű támogatással választotta újra, ez lesz a második ciklusa.

- A doktori képzés a tehetségek legmagasabb szintű támogatása, a felsőoktatásban az oktatás legmagasabb szintje, így megtiszteltetés, hogy a doktori tanácsok elnökei megbíznak a munkámban, és az újraválasztással értékelik eddigi teljesítményemet – mondta az unideb.hu portálnak Csernoch László.

Az egyetem tudományos rektorhelyettese, az ODT elnöke az előtte álló feladatok közül kiemelte, hogy a testület következő, 3 éves ciklusában végeznek azok a PhD-hallgatók, akik elsőként folytattak 4 éves doktoranduszi tanulmányokat, de fontosnak tartja az egységes szemlélet kialakítását a habilitációval kapcsolatos teendők területén. Az ODT teljes körű nyilvánosságot biztosít honlapján minden, a doktori fokozatszerzéshez kapcsolódó munkafolyamatról, hallgatókról, témavezetőkről, emellett a frissen kutatott témákról is lehet olvasni a doktori.hu oldalon, ahol a már megvédett doktori értekezések is megtalálhatók.

Az Országos Doktori Tanács titkári teendőit továbbra is Varga Zsolt, a Debreceni Egyetem tudományos igazgatója látja el, valamint a Doktoranduszok Országos Szövetségének is Debrecenhez kötődő elnöke van Kőmíves Péter Miklós személyében.

- Mindez jelzi azt a tudományosan is elismert magas szintű munkát, amit a Debreceni Egyetem végez az országban a legszélesebb tudományterületi spektrumban – tette hozzá Csernoch László. A Debreceni Egyetemen jelenleg 23 doktori iskola működik, amelyekben 820 doktoranduszhallgató tanul. A fokozatszerzések száma éves szinten megközelíti a 200-at.

Sajtóiroda - BZs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.