Nyári Egyetem az online térben

2020, május 27 - 12:09
A Debreceni Nyári Egyetem csaknem százéves történetében első alkalommal fordul elő, hogy a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődő külföldieket nem személyesen látja vendégül az intézmény. A világjárvány miatt idén online tartják meg a kurzusokat.

A Debreceni Nyári Egyetem évek óta bővíti kínai kapcsolatait, és ez most nagy segítséget jelentett, mikor arról kellett dönteni, hogy az intézmény átáll-e az online oktatásra, hiszen onnan már korábban is érkeztek információk a vírushelyzettel kapcsolatban. A tanárok és a diákok védelmében így már március 10-e óta nincsenek kontaktórák a Nyári Egyetemen, a kurzusok azóta távoktatásban zajlanak.

Áprilisban pedig már az is látszott, hogy a nyári magyar nyelv- és kultúra tanfolyamokat sem lehet a hagyományos formában megrendezni, ezért itt is egy új formát kellett kitalálni. Először meghirdették a „Maradj otthon!" társalgó programot, amely ingyenes beszélgetést biztosított az érdeklődők számára, és amelyen 3 hétig heti 45 percben ötvenen vettek részt.

A sikeren felbuzdulva meghirdetik nyárra is ezeket az órákat, immár fizetős formában. Mivel az intézmény úgy látta, van érdeklődés az online verzióra, három turnust indítanak a nyár során: júniusban, júliusban és augusztusban. Egy kurzus négyhetes, és napi két órában (kétszer negyvenöt percben) tanulhatnak magyarul a diákok. A kezdés három időpontban lesz, hogy a világ minden tájáról be tudjanak kapcsolódni a nyelvtanulók. Júniusra eddig 20 jelentkezőt regisztráltak, ami biztatónak tűnik.

A június 8-án induló tanfolyam több szinten indul, előtte felmérik a diákok tudását, és ennek alapján osztják be a hallgatókat 4-6 fős csoportokba. Az eddigi jelentkezések alapján német, svájci, francia, lengyel, kanadai és amerikai érdeklődő is van, közöttük olyan is, aki jelenleg Magyarországon él.

A nyelvtanfolyamok mellett a Nyári Egyetem tematikus kurzusokat is hirdet, ahol heti két órában lehet tanulni a magyar konyháról, népdalokról és popdalokról, illetve online idegenvezetésen is részt lehet venni Debrecenben, illetve a helyi templomokban.

- A nyári kurzus elmaradása komoly érvágás az intézménynek, és emiatt kellemetlen intézkedéseket is kellett hoznunk – mondta el Szaffkó Péter. Az ügyvezető hozzátette: a pesti nyelviskola ideiglenesen megszűnt, és több kurzust nem tudnak így elindítani.

-  Szerencsére a partnerek megértőek voltak, így sikerült a bérleti díjakat csökkenteni, illetve a Tempus Közalapítvány rugalmasságának köszönhetően az ösztöndíjasok jövő januárban vehetnek részt a magyar nyelv- és kultúra tanfolyamon, így sikerülhet átcsoportosítani az ösztöndíjak egy részét, hogy kevesebb legyen a veszteség – tájékoztatott Szaffkó Péter.

Az intézmény reméli, hogy a tervezett „mediterrán nyár" elnevezésű kínálatra is lesz jelentkező online formában. A tervek szerint törököt, olaszt, spanyolt és portugált lehet majd tanulni, de folytatják a nagy sikerű koreai nyelvkurzust is, amelyen a közelmúltban huszonhét diák tanult.

PE


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.