Zeneértő tehetségeket keresnek

2020, május 28 - 09:24
Zenekritikaíró pályázatot hirdet a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar támogatásával a Jövő Művészetéért Alapítvány. Az a cél, hogy minél több tehetséges zenekritikust találjanak, ezzel a szakterülettel ugyanis jelenleg csak kevesen foglalkoznak.

- Kevés a komolyzenei előadásokról szóló hozzáértő kritika, ezért szükség lenne arra, hogy felbukkanjanak az ifjú tehetségek – indokolta a pályázati kiírást a hirek.unideb.hu-nak Váradi Judit, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának docense.

A kar támogatásával hirdetett pályázatot a Jövő Művészetéért Alapítvány azoknak, akik a hazai és a határon túli felsőoktatásban tanulnak. Elsősorban a jóhallású, a zenét szerető és értő, valamint a kivételes fogalmazási készséggel rendelkező fiatalokat próbálják megszólítani. Nem kitétel tehát az, hogy a pályázó tudjon zenélni, vagy hogy zenei képesítéssel rendelkezzen. Bárki jelentkezhet, akinek van mondanivalója az online hangversenyekről, felvételekről, 3-7,5 ezer karakterben.

- A rögzített hangversenyek, streamelt klasszikuszenei koncertek elemzésével lehet jelentkezni, nincs meghatározva sem a műfaj, sem pedig az, hogy milyen típusú előadásról fogalmaz meg szakmai véleményt a pályázó. Az utóbbi évtizedekben nem volt ilyen kezdeményezés, egy olyan légüres teret próbálunk tartalommal megtölteni, ahol egyelőre kiszámíthatatlan, hogy mennyi tehetséget fogunk találni. Ezzel a pályázattal fel lehet ugyanakkor kutatni a leendő értelmiségi rétegbe lépő, jótollú fiatalokat, akik a későbbiekben is a szakterülettel foglalkozhatnak. A Zeneművészeti Kar számára ez egy nagyon érdekes kísérlet, hiszen ilyet még soha nem csináltunk – fogalmazott Váradi Judit egyetemi docens.

A pályázónak ügyelnie kell arra, hogy a kritika címe ne haladja meg a negyven leütést, de figyelemfelkeltő legyen, a szöveg tartalmazzon egy előzetes tartalmi összefoglalást, mely indokolja az elkészültét, célját, a végén pedig egy összegzés zárja a munkát.

A támogatók között van az Országút nevű kulturális közéleti folyóirat is, ami közli majd a legjobb munkákat, a Zeneművészeti Kar honlapján pedig az összes pályamű megjelenik.

Az érdeklődők június 30-áig jelentkezhetnek a kritikushangok@gmail.com címre.

A pályázat részleteiről ezen a linken lehet tájékozódni.

Sajtóiroda - BZ
 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.