A "gyümölcsösök professzora" 70 éves

2017, március 21 - 16:01
Tudományos tanácskozáson köszöntötték a Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézetének professor emeritusát, Gonda Istvánt. A szakmai körökben a „koronaformák művészeként” emlegetett professzor 70. születésnapját ünnepli.

Kollégái, pályatársai, barátai és tanítványai köszöntötték a tiszteletére rendezett tudományos tanácskozáson Gonda Istvánt március 21-én az egyetem Böszörményi úti campusán. A szakember az Újfehértói Gyümölcskutató Intézetben eltöltött 25 évnyi kutatói pályafutást követően, 1993-ban lett a kertészeti tanszék vezetője, 2013 óta az Kertészettudományi Intézet professor emeritusa.

- Gonda István professzor az egyetem mindhárom küldetését maradéktalanul teljesíti: oktat, kutat és szaktanácsokat ad. Mindemellett pedig egy páratlan személyiség, aki kiteljesedett a nálunk töltött 24 év alatt. Részt vett a kertészmérnöki szak egykori főiskolai, majd BSc- és MSc-képzéseinek elindításában is, valamint teljesen megújította a kar pallagi kísérleti telepének almatermesztését – emelte ki köszöntőjében Komlósi István, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

A professzor szakterülete az alma és a csonthéjas gyümölcsfák termesztéstechnológiai fejlesztése, különös tekintettel a koronaformák és a metszésmódok megújítására. A születésnapi konferencián az almaültetvények művelési rendszereinek változását ismertette az elmúlt 50 évből, kiemelve a jelenleg alkalmazott, úgynevezett „szuperorsó” koronaforma előnyeit.

- Ezzel a rendszerrel 40-60 tonna termést érhetünk el hektáronként, ami a maximumot jelenti a kontinentális klíma okozta időjárási szélsőségek mellett. Fő feladatunk most már a termés mennyiségének és minőségének megőrzése – értékelte kutatási eredményeit, illetve a jövő teendőit a professzor, akit a „koronaformák művészeként” is emlegetnek szakmabeli kollégái.


Gonda István több mint 200 tudományos közlemény és 15 könyv szerzője, szerkesztője. Tudományos munkásságát 2012-ben Magyar Felsőoktatásért Emlékéremmel, idén március 15-én pedig Életfa Emlékplakett Bronz Fokozata kitüntetéssel ismerték el. Mindemellett a diákok kedvelt oktatója, három alkalommal választották meg az Év Oktatójának.

Sajtóiroda – TH
 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.