Akikről a kövek beszélnek

2016, augusztus 4 - 13:29
Egyetemi kezdeményezésre állítanak emléket botlatókövekkel a holokauszt debreceni áldozatainak augusztusban.

A botlatókövek járdára rögzített réz emléktáblák, amelyeket a holokauszt áldozatainak egykori lakhelye előtt helyeznek el, a világon kizárólag Gunter Demnig német képzőművész készíti őket. A vallási vagy politikai meggyőződésük miatt koncentrációs táborba hurcolt debreceniek emlékére huszonnyolc táblát helyeznek el, amihez kapcsolódóan kiállítás nyílt a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban.

A Debreceni Egyetem Germanisztika Intézetéből indult el a botlatókövek elhelyezésének ötlete: - Az intézet leköszönő német lektorának kezdeményezésére indítványoztuk, hogy Debrecenben is legyenek botlatókövek. Az órákon a lektorunk azt tapasztalta, hogy a hallgatóknak nincsenek információik arról, hogy Debrecenből több ezer civil lakost hurcoltak el a holokauszt idején – tájékoztatott Iványi Zsuzsanna intézetigazgató.

A botlatóköveken ugyanaz a szöveg szerepel, minden emléktábla az „Itt lakott” szöveggel kezdődik és az áldozat neve, születési ideje és sorsának alakulása olvasható rajta. Debrecenben augusztus 11-én a Hatvan, Szoboszlói, Pásti, Szív, Blaháné és Thaly Kálmán utcákon rakják le őket.

Debrecenben 2016-ig a város nyilvános terein nem emlékeztetett emlékmű arra, hogy a nácik közel 7,5 ezer embert hurcoltak el innen Auschwitz-Birkenauba és az ausztriai Strasshofba, s hogy a vészkorszaknak mintegy 4000 debreceni zsidó esett áldozatául. Magyarországon eddig tizenkilenc helyen, Budapesten és vidéken fektettek le botlatóköveket, 2016-ban további öt város között Debrecen is belép a sorba. Ezzel szűkebb pátriánk is hozzájárul a világ legmonumentálisabb „decentrális holokauszt-emlékművének” folyamatos növekedéséhez, amely – mint egy hatalmas közös eleven emlékezet – behálózza Európát az emlékezés köveivel.


A Méliusz Juhász Péter Könyvtár földszintjén augusztus 12-ig látogatható, Akikről a kövek beszélnek című tárlat bemutatja öt debreceni áldozat fennmaradt fényképeit és sorstörténetét, de zsidó szakrális tárgyakat is elhelyeztek a vitrinekben.

A Debreceni Egyetem Germanisztika Intézete és a Debreceni Német Kulturális Fórum augusztus 10-11-én Botlatókövek Debrecenben címmel kétnapos, kőletétellel egybekötött eseménysorozatot rendez, amelynek kerekasztal-beszélgetésén az alkotó, Gunter Demnig is részt vesz.

Bővebb információ.

Sajtóiroda - SzL


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.