A magyar mint idegen nyelv

2017, március 28 - 14:14
Hatvan, a magyart mint idegen nyelvet oktató szakember tanácskozott március 25-én a Debreceni Nyári Egyetemen, amely ebben az évben magára vállalta „A magyar mint idegen nyelv napja” elnevezésű rendezvény szervezését.

A résztvevő tanárok a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetemről, a Balassi Intézetből, az Apor Vilmos Katolikus Főiskoláról, a Károli Gáspár Református Egyetemről, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemről és a Zágrábi Egyetemről érkeztek. Emellett természetesen részt vettek a Nyári Egyetem saját tanárai, illetve 16 kárpátaljai magyartanár is.

A konferenciát megnyitó Maticsák Sándor, a Nyári Egyetem egykori tanulmányi igazgatója elmondta, hogy a nyelvtanításban nagy szerepe van az országismeretnek, amely több módon is megjelenik a nyelvkönyvekben. A pusztaromantika – a bárányfelhős Hortobágyon a juhász kavargatja a bográcsban a gulyáslevest, lábánál egy pulikutya üldögél –  után  tovább kellett haladni a modernebb kommunikációs módszerek felé, amelyet megítélése szerint az intézmény oktatási anyagai sikerrel alkalmaztak.

Rácz István professzor Debrecen kulturális értékeit mutatta be, majd a filmek nyelvórán való használatáról hallhattak a megjelentek. A délutáni programban a résztvevők megtudhatták, hogyan lehet a kortárs irodalmat megismertetni a haladó és felsőfokú nyelvtudással rendelkező hallgatókkal kooperatív munkaformákban. Ezután magyar dalok magyarórán való tanítása következett, ahol a rockzenétől a rap-ig széles skáláját mutatta be a műfajnak az előadó. A nap zárásaként pedig a népmesék és a népdalok felhasználásáról esett szó, ahol elhangzott, hogy érdemes már a középhaladó, de akár a kezdő szinteken is foglalkozni ezekkel a műfajokkal.

Érdekes színfoltja volt a résztvevőknek az Ukrajnából érkezett tanárok csoportja. A 16 kolléga jelenleg 6 évestől felfelé mindenféle korosztályt tanít magyar nyelvre. Vannak olyan elsős osztályok általános iskolákban, ahol csak ukránul tudnak a gyerekek. Mint megtudtuk, a felnőttek többsége azért tanul magyarul, mert szeretne Magyarországra telepedni. A kollégák  a Károli Gáspár Református Egyetem és a Debreceni Nyári Egyetem közös képzésén is részt vettek, ahol nem csak új módszerek elsajátítására nyílt lehetőségük, hanem más aspektusból hallhattak a magyar mint idegen nyelv tanításáról.

Pogány Emese
 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.