Japán-magyar közös kutatás

2017, március 29 - 10:27
A Debreceni Egyetem Műszaki Kara is képviseltette magát a magyar-japán műszaki újdonságokat bemutató CERiS’17 Workshop on Cognitive and Etho-Robotics in iSpace” rendezvényen, melyet március 18-21. között tartottak Demjénben.

A japán-magyar közös laboratóriumot 6 japán és 6 magyar vezető kutató hozta létre azzal a céllal, hogy az intelligens terek, az intelligens épületek, valamint az Etho-Robotika terén összehangolja a magyar és a japán kutatásokat. A mostani összejövetelen a japán laboratóriumokat a Chuo Egyetemről Hideki Hashimoto, Yasuharu Kunii és Mihoko Niitsuma, valamint a Hosei Egyetemről Sousuke Nakamura képviselte. A három magyar laboratórium vezetője: Korondi Péter (BME), Kovács Szilveszter (ME) és Husi Géza (DE) elhozta az érintett tanszékek fiatal kutatóit és a tehetséggondozásban résztvevő hallgatóit is.

Husi Géza, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Villamosmérnöki és Mechatronikai Tanszék vezetője 2014 óta teljes jogú tagja az Integrated Intelligent Systems Japanese-Hungarian Joint Laboratory-nak (IISLAB). A közös labor minden év márciusában Magyarországon rendezi találkozóját, amely ebben az évben a „CERiS’17 Workshop on Cognitive and Etho-Robotics in iSpace” címet viselte.

A megbeszélések mellett konferencia-előadások is elhangzottak, melyeken japán és magyar vezető- és fiatal kutatók – köztük két debreceni – ismertették kutatásaikat. Qureshi Muhammad Hashim mechatronikai mérnök mesterhallgató az intelligens térben történő tűzesetek szimulációjáról, a tűz, valamint a füst terjedésének matematikai modellezéséről tartott előadást. A Villamosmérnöki és Mechatronikai Tanszék fiatal kutatója, Erdei Timotei István pedig Molnár Zsolt mechatronikai mérnök mesterhallgatóval közösen a tanszéken épülő Kiber-fizikai Rendszert mutatta be. Ezen kívül elhangzott japán előadás az ember-gép kommunikációról, a japán holdjáróval kapcsolatos kutatásokról, Fuzzy logikai alkalmazásokról, illetve ipari robotok vezérlésének kérdéseiről is.

- Fontos, hogy hallgatóink minél több ismeretet szerezzenek a nemzetközi kutatási trendekről. Ezért is képviseltette magát csaknem 20 fős csapattal a rendezvényen a Debreceni Egyetem – mondta az unideb.hu portálnak Husi Géza. A tanszékvezető hangsúlyozta: piacképes tudás átadásával kell a jövő mérnökeit felkészíteni a húsz év múlva várható kihívásokra és azok megoldására.


Sajtóiroda

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.