„Óraátállítás” az emberi szervezetben

2017, március 29 - 14:49
Szervezetünk belső órájának működéséről hallhatnak meghökkentő, új információkat azok, akik ellátogatnak április 5-én, szerdán a Science Café előadására.

Szokatlan témát feszeget a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozatának következő programja. „Ketyeg a biológiai óra” – ezúttal azonban nem az életkor előre haladtáról, hanem egy másik, ugyancsak a múló időről és annak az emberi szervezetre ható következményeiről, belső óránk működéséről tart előadást Matta Csaba, az Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének adjunktusa.

- Szervezetünk saját belső órájának működéséről általában csak akkor veszünk tudomást, ha egy tengerentúli utazás során az éjszakák és a nappalok megszokott ritmusa felborul. A belső ritmus kialakításáért felelős molekuláris mechanizmusok az idegrendszer mellett testünk minden sejtjében, így az ízületeinkben megtalálható porcszövet sejtjeiben is jelen vannak – mondta az unideb.hu portálnak Matta Csaba. Az adjunktus hozzátette: az előadás során az érdeklődők megismerkedhetnek a porcsejtek életfolyamatait irányító molekuláris óra működésével, és arról is szó lesz, hogy a biológiai óra működésének zavara hogyan járulhat hozzá a porckopás és az ízületi gyulladás kialakulásához.

Az előadás helyszíne ezúttal is a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltja lesz (Debrecen, Csapó u. 30.), ahol 2017. április 5-én (szerda) 17 órakor ismét várja a tudományos újdonságok iránt érdeklődőket a Debreceni Egyetem Tudományos Igazgatósága.

Sajtóiroda - BZs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.