Ünnepi készülődés

2017, április 3 - 13:11
Berzselt tojás, pompon csibe, krepp rózsa - közös ajándékkészítéssel hangolódnak a húsvéti ünnepekre a Debreceni Egyetem néprajz szakos hallgatói.

- Immár 17 éve hagyomány, hogy húsvét és karácsony közeledtével kézműves programokat szervez a Bölcsészettudományi Kar Néprajzi Tanszéke. Ilyenkor kitárja kapuit az egyetem, hogy az ajándékkészítés örömét másokkal is megoszthassa – hangsúlyozta Bartha Elek oktatási rektorhelyettes, a Néprajzi Tanszék vezetője a rendezvény hétfői megnyitóján.

A Főépület 3. emeleti kerengőjén az érdeklődők idén háromféle tojásfestési technikát: a berzselést, az írókázást és az ecetes marást sajátíthatják el a néprajzos hallgatók segítségével. A kézműves sarokban emellett több apró ajándéktárgyat készíthetnek a vállalkozó kedvű résztvevők: szalvétával díszített dobozt, fonalból készült pompon csibét és krepp papírból tekercselt rózsát.

- Igyekeztünk olyan tevékenységeket kitalálni, amelyek minden korosztály számra érdekesek lehetnek. A hasznos időtöltést pedig egy kis süteménnyel és frissítővel igyekszünk még kellemesebbé tenni a látogatóink számára 10 és 16 óra között – mondta a szervezők nevében Labancz Borbála.

A kétnapos program kedden 13 óra 30 perckor a Derecskei Szivárvány Néptáncegyüttes húsvéti karikázós műsorával egészül ki, 14 óra 30 pertől pedig Füredi Zsuzsanna népi iparművész mutat be írókázós technikákat és motívumokat. A részvétel minden látogató számára ingyenes, de nagy csoportok esetén regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a neprajzajandek@gmail.com címen lehet.

Sajtóiroda-TB


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.