Utánpótlás a feldolgozóiparban

2020, június 12 - 20:22
Együttműködési megállapodást írt alá a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma valamint a Globus Konzervipari Zrt. A megállapodás az öt éves élelmiszer-ellenőrzési technikusi képzés gyakorlati oktatását támogatja.

- Az elmúlt 20–30 évben az agrárium rendszere jelentősen átalakult, specializálódott. Különböző részterületek váltak le, mint az alapanyag-feldolgozás, amely az élelmiszeripar egyik meghatározó szegmense. A Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája a professzionális szakmai tapasztalat megszerzését szeretné biztosítani élelmiszer technikus diákjai számára. Ehhez járul hozzá ez a szerződés – hangsúlyozta a szerződéskötést követően Filep Miklós a pallagi intézmény igazgatója.

Az öt éves képzés során a diákok nyári gyakorlatuk mellett az év közbeni szakmai képzésüket is – az iskola falai közül kilépve – a külső partnernél töltik.

- Az új szakképzési törvény ösztönzi a duális képzés megszervezését, segíti a könnyebb pályaválasztást. A két év alapképzés után kell a fiataloknak arról dönteniük, merre specializálódnak. Az agrárium modern oldalának megmutatásával könnyebben tartható ez a generáció a mezőgazdaságban. A Globus Zrt. a XXI. század technológiáját biztosítja, látják a diákokban a jövő munkavállalóját, és a szakemberek felvállalját a fiatalok képzését – emelte ki Filep Miklós.

Hajdú-Bihar megye termelői tevékenysége jelentős. Az elmúlt években komoly gondot jelentet az agrárszakember hiány. A Globus Konzervipari Zrt. évente 70 ezer tonna konzervdobozos és gyorsfagyasztott terméket állít elő. A feldolgozási időszakban, márciustól novemberig debreceni gyárában több mint 400 embert foglalkoztat, ezt a periódust kívánja megnyújtani a vállalat.

- A szakemberhiány meghatározó mozgatórugója kapcsolatunknak. Célunk, hogy az itt gyakorlatot szerezett diákok később a pályaválasztáskor elsők között gondoljanak vállalkozásunkra, kineveljük a szakmai utánpótlást. A hallgatók egy befogadó légkörbe kerülnek, nagy tudással rendelkező szakemberek mellett ismerkedhetnek meg a minőségellenőrző laboratóriumi vizsgálatokkal a termeléssel és a csomagoló részleg munkájával is. A vállalat stabil alapokon áll, nemzetközi háttérrel rendelkezik, modern technológiát használ és egy olyan iparágat képvisel, amelyet az olyan események, mint a járványügyi veszélyhelyzet, nem állít le – mondta Koller György, a Globus Konzervipari Zrt. agroipari menedzsere.

A csütörtökön aláírt megállapodás 2020. június 12-től határozatlan időre szól.

Sajtóiroda - ÉE


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.