Összekötő kapocs a magyar nyelv

2016, augusztus 1 - 14:18
Hét országból tizennégyen érkeztek idén a Nem Magyar Anyanyelvű Magyartanárok konferenciájára, a Debreceni Egyetemre.

Montano Evelyn több mint 25 éve tanít a Sao Paolo-i Magyar Házban. A hölgy szülei a második világháború után települtek le Brazíliában, így ő és öccse már a dél-amerikai országban született. Édesapjának és édesanyjának köszönhetően tökéletesen megtanult magyarul. Azért jött a rendezvényre, hogy magyar tudását csiszolja.

- Földrajzilag brazil vagyok, de lelkileg magyar, ez a kettősség határozza meg az identitásomat – vallja Evelyn, aki már az első, 2012-ben rendezett Nem Magyar Anyanyelvű Magyartanárok (NeMaMaT) konferencián is itt volt.

- Imádom Debrecent, remek a légkör, már baráti kapcsolatot ápolok a tanárokkal, és fontos, hogy fejlesszem a magyar tudásomat – tette hozzá.

Sao Paoloban minden évben 60-70 diák jelentkezik, hogy a felmenői tiszteletére magyarul tanuljon. De mivel nehéz a magyar nyelv és nagyon különbözik a portugáltól, néhányan általában lemorzsolódnak. A Magyar Házban nemcsak a nyelvet, a gasztronómiát, a költészetet, a szépirodalmat és a néptáncot is elsajátíthatják az érdeklődők – részletezte a tanárnő.

Brazília mellett Nagy Britanniából, Ausztriából, Németországból, Horvátországból és az Egyesült Állomokból is érkeztek a konferenciára. Bézi Ildikó, a New Brunswick-ben található Széchenyi Magyar Iskola igazgatója is fontosnak érezte, hogy részt vegyen a kurzuson. Az antropológus végzettségű hölgy 20 éve él az USA-ban, két kislánya van. Számukra is természetes volt, hogy a 165 magyarul tanuló diák között legyenek.

Dowas Kathrina Ausztriában óvónőként dolgozik kétnyelvű intézményekben, és második alkalommal látogatott el a tanácskozásra, harmadszorra pedig a Nyári Egyetemre. Nagyszülei magyarok, így ő is kétnyelvű családban nevelkedett. Úgy véli, több lehetőségük van a munkavállalásban is azoknak, akik mindkét nyelven kommunikálnak.


A Debreceni Nyári Egyetem által ötödik alkalommal szervezett konferencia megnyitóján Szaffkó Péter igazgató köszöntötte a pedagógusokat. Kiemelte: a nem magyar anyanyelvű tanárok tevékenysége pótolhatatlan és megfizethetetlen. A rendezvény hozzájárul ahhoz, hogy a résztvevőknek lehetőségük legyen a tapasztalatcserére, sikerélményeik megosztására, baráti kapcsolatok kialakítására, ezáltal valódi hálózat jöjjön létre a külföldön élő magyartanárok között.

Az augusztus 1-3. között rendezett továbbképzésen a résztvevők áttekintik a határon túli magyartanítás helyzetét, módszereket sajátíthatnak el a nyelvtanítás problémás témaköreinek átadására, valamint tananyag bemutatón és a Debreceni Nyári Egyetemen tett óralátogatáson is mélyíthetik ismereteiket.

Sajtóiroda - DO

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.