Tanulmánykötet a zenepedagógiáról

2020, június 15 - 08:49
A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának tizenhét oktatója, kiválósága vállalkozott arra, hogy papíron is megörökíti az elmúlt évtizedek során a zenepedagógiával kapcsolatban összegyűlt elméleti és gyakorlati tapasztalatokat. A tanulmánykötet részletesen bemutatja a zenei élményhez vezető utat.

„Zenepedagógiai Kutatások - a zeneoktatás megújuló módszertana” címmel új tanulmánykötetet jelentetett meg a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. Az ötszáz oldalas kiadvány elkészítését az indokolta, hogy eddig csak kevés írás született a témában, így a benne lévő zenelméleti témájú, zenepedagógiai tanulmányok miatt hiánypótlónak tekinthető. A könyv másik különlegessége, hogy egy hangszermetodikai fejezet is helyet kapott benne. Váradi Judit, a Zeneművészeti Kar docense, a kötet szerkesztője szerint jóllehet, tanítják a hangszermódszertant, erről mégis kevés a szakirodalom. A ZK oktatói összesen tizenhét tanulmányt írtak a kiadványba.

- Nagyon színes a kötet, a régi zenétől a 21. századi gondolkodásig, a fiziológiai összetevőkig, a zenehallgatási kultúra, az intézményi rendszer változásait és a pedagógiai pályát tekintve sok mindent felölel. Mindenki, aki érdeklődik a szakma iránt, találhat benne hasznos és érdekes csemegét, gazdagíthatja a tudását – mondta a szerkesztő.

Váradi Judit elárulta, hogy a szerzők a saját szakmai területükre koncentráltak, a saját kutatási témájukat vetették papírra, így különösebb szervezés nélkül alakult ki az, hogy ki melyik területre fókuszáljon.

- A kötet szerzői egytől-egyig szakértői a témáknak a zenepedagógián belül. Az oktatási sokszínűséget mutatja, hogy zeneelmélet tanár, karnagy, ütőhangszeres pedagógus, orgonista, fagottművész, oboaművész is részt vett a munkában. A zenepedagógiának része, hogy egy-egy terület egy-egy személy nevéhez fűződik. Sikerült egymás mellé rakni azokat a tematikákat, amik eleve doktori munkák alapjai voltak, és új területek felé irányították a figyelmet – tette hozzá.

Tudatos cél volt, hogy olyan írott szakmai anyagot adjanak a hallgatók és az érdeklődők kezébe, amivel összefoglalhatják az eredményeket, azokat az elméleti és gyakorlati tapasztalatokat, amikre az elmúlt évtizedek során jutottak szakemberek.

Váradi Judit úgy véli, a zenész a munkájának inkább a gyakorlati részét hangsúlyozza, felvételek vannak, hangversenyeket, fellépéseket rendeznek, a tevékenységük nagy részét ez teszi ki, de emellett azzal is foglalkozni kellene, hogy az összegyűjtött tapasztalatok alapján hogyan lehet eljutni a zenei élményhez, a professzionális zenei műhöz. Az ehhez vezető utat is bemutatja a tanulmánykötet.

„Ha ez a könyv leesik a polcról, azt biztosan meg lehet majd hallani” – jegyezte meg a docens.

A kötetbe Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese írt előszót. A zenepedagógiai tapasztalatokról szóló kiadvány két év alatt készült el, és hamarosan elektronikus formában is elérhető lesz.

Sajtóiroda - BZ


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.