Online vizsgáztak testnevelésből

2020, június 15 - 14:54
Több mint négyezer magyar és külföldi hallgató teljesítette otthoni környezetben a kötelező testnevelés féléves vizsgafeltételeit a Debreceni Egyetemen. A hallgatók alkalmazkodtak a helyzethez, és kreatívan oldották meg az oktatók által előírt feladatokat.

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben minden hallgatónak otthon kellett levizsgáznia a kötelező testnevelésből, a kényszerhelyzet azonban nem hozta zavarba az egyetemistákat. Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója elmondta: az egyetem sokoldalú e-learning online oktatási felülete révén a fiatalok sikeresen teljesíthették a gyakorlati vizsgákat is.

- Egy ilyen váratlan helyzetben nagyon fontos volt, hogy egyetlen hallgató se veszítsen félévet, főleg azok ne, akiknek a mostani az utolsó szemeszterük, és a diploma megszerzéséhez le kellett vizsgázniuk a kötelező testnevelésből is. Mindenki felvette a gyakorlati kurzusokat, az e-learning felületen biztosítanunk kellett a félév lezárását, át kellett alakítani az oktatási módszereket, gyakorlati kurzusokat töltöttünk fel. Folyamatos volt a kapcsolattartás velük, s örömteli, hogy hiba nélkül, részletesen lehetett végigkövetni azt, hogy ki, mikor és mit teljesít – hangsúlyozta az intézet igazgatója.

A hallgatóknak a gyakorlati tárgy feltételével megegyező házi, mobiltelefonos videókat kellett feltölteniük az online oktatási felületre, miután az oktatók kijelölték számukra az adott hét feladatait. Több mint négyezer hallgató vette fel a kurzusokat, és osztotta meg a gyakorlatokat, folyamatos kapcsolattartás és visszajelzés mellett. Ezek az anyagok a beleegyezésük mellett a Youtube-ra is felkerültek.

A labdajátékokon kívül minden olyan gyakorlatot elvégeztek a fiatalok, amikre otthoni környezetben is lehetőségük volt: fittséget, nyújtást segítő, valamint zenés-táncos mozgásformákat mutattak be hétről-hétre, sőt még online tánctanfolyamon is részt vehettek. Volt olyan, aki a nappalijában alakított ki edzősarkot magának. Születtek különleges felvételek is, az egyik évfolyam például közös, összevágott videót készített, amin csoportos, táncos produkciót mutattak be, így összeállt egy teljes koreográfia. Külföldi hallgatók egymást vették fel szabadtéri környezetben, és persze előkerültek a maszkos, gumikesztyűs videók is. A külföldi hallgatók még a magyar fiataloknál is hamarabb csatlakoztak az e-learning felülethez.

- Érdekes tapasztalatokat szereztünk, és megerősítést is kaptunk arról, hogy minőségi testnevelést lehet folytatni a Debreceni Egyetemen. Jó látni, hogy az intézmény mennyire felkészült az online elektronikus oktatási formára, és a sport, a testnevelés nem egy kötelező nyűg, hanem van rá igény. Olyan minőségi anyagok készültek, amikhez komoly stúdiókra lett volna szükség, az oktatók felkészültségének, valamint a hallgatók technikai megoldásainak köszönhetően azonban sikeres lett a kezdeményezés. Nagyon jól motiválhatók a hallgatók, ha az általuk rögzített tartalmakat közzé is lehet tenni. A kedvező tapasztalatok ellenére természetesen a személyes kontaktus az elsődleges, az online oktatás krízishelyzetben kiváló helyettesítő eszköz, de a tanár-diák, edző-sportoló kapcsolatot nem lehet hosszú távon pótolni – tette hozzá Balogh László.

A Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója kiemelte: a videómegosztóra feltöltött anyagok mindenki számára elérhetőek lesznek, így az intézmény falain kívül is sokan ráébredhetnek arra, hogy érdemes használni az egyetemi tudásbázist. Mint mondta, regionális sport-tudásközpontként az intézet szeretne mankót adni azoknak, akik a mozgással, a sporttal kapcsolatban új ismereteket akarnak szerezni.

Sajtóiroda - BZ


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.