Közösen a jól képzett hallgatókért

2020, június 24 - 15:07
Oktatók, kutatók, néprajz szakos hallgatók számára nyit új lehetőségeket az elkövetkező években az az együttműködési megállapodás, amelyet a napokban kötött a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara és a budapesti Néprajzi Múzeum.

A közös munka több évtizedes múltra tekint vissza, a múzeum munkatársai korábban is közreműködtek az egyetemi és a PhD-hallgatók szakdolgozatának, disszertációjának témavezetésében, bírálatában, de opponensként is gyakran szerepet vállaltak a kar Néprajzi Tanszékének életében.

A most kötött négy éves megállapodásnak köszönhetően a hallgatók a múzeum új állandó, valamint időszaki kiállításainak megismerése mellett a gyűjtemények, archív anyagok feldolgozásában és a terepmunkában is részt vehetnek.

– Az országban kizárólag a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán (BTK) zajlik múzeumpedagógiai szakirányú képzés, ezért különösen fontos a gyakorlatorientált oktatómunka, hogy a hallgatók neves intézmények magasan kvalifikált munkatársaitól sajátíthatják el hivatásuk legfontosabb tudnivalóit – mondta el a hirek.unideb.hu portálnak Keményfi Róbert, a BTK dékánja. A Néprajzi Tanszék vezetője kiemelte: az együttműködésnek köszönhetően a hallgatók a legautentikusabb forrásból ismerhetik meg a hazai, az európai és az Európán kívüli hagyományokat.

– Mivel kevés a megfelelő gyakorlati ismerettel rendelkező, egyetemről frissen kikerülő szakember, így számunkra kiemelt feladat az oktatás támogatása, hiszen csak így biztosítható a generációváltás során a megfelelő utánpótlás – hangsúlyozta Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója.

A Nemzeti Kulturális Tanács tagja kiemelte: a Debreceni Egyetem képzése naprakészen tud reagálni a múzeumok igényeire, hiszen a múzeum a tudományos munkák elkészítésében is segítséget tud nyújtani, emellett a hallgatók megismerhetik egy kultúrstratégiai intézmény belső felépítését és működését egyaránt, hiszen a múzeum új épületben nyitja meg kapuit 2022-ben.

A tudományos-szakmai együttműködés keretében még ebben az évben közös néprajzi szakmai konferenciát rendeznek, amelynek anyaga várhatóan könyv formájában is megjelenik majd.

A most megkötött megállapodást négy év múlva, a tapasztalatok összegzése után várhatóan meghosszabbítják.

Sajtóiroda - BZs

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.