Kezdődnek a diplomaosztók

2017, április 26 - 16:22
A májusi doktoravatóval megkezdődik a Debreceni Egyetemen a nyári diplomaosztó ünnepségek sorozata. Valamennyi rendezvényt élőben lehet nyomon követni az unideb.hu portálon.

 
Nincs a Debreceni Egyetemnek olyan hallgatója, aki ne álmodna arról, hogy a Díszudvaron egyszer neki szólnak majd a fanfárok, őt kéri meg a bárányos címeres gerundiumot hordozó diák, hogy – a Református Kollégium iránti tiszteletből – talárt, diáksapkát viselve, állva fogadja az intézmény ugyancsak talárba öltözött vezetőinek bevonulását saját diplomaosztó ünnepségén, és kara gerundiumára esküt téve, a diplomát kézbe kapva intsen búcsút az alma maternek.

Az ünnepségek sorát május 27-én, szombaton 11 órakor a doktoravató nyitja az Aulában, amelyen több mint hetvenen, köztük végig kitűnő tanulmányi teljesítményét elismerve egyikük a köztársasági elnök aranygyűrűjét is átvéve tehet esküt. De addig még néhány adminisztratív feladat áll a leendő doktorok előtt, akik regisztrációért a https://portal.unideb.hu/hu/page/doktoravat%c3%b3-%c3%bcnneps%c3%a9g oldalt kereshetik fel.

Majd a kari diplomaosztókkal folytatódik a sorozat: a Főépület Díszudvarán elsőként június 16-án az Általános Orvostudományi Kar végzősei ünnepelhetnek.

Az első, 1914-15-ös tanévben a teológiai karon 80, a jogi karon 133, a bölcsészeti karon pedig 8, összesen – a korábbi felsőévesekkel együtt – 354 hallgató járt a Debreczeni Magyar Királyi Tudományegyetemre. Ma a Debreceni Egyetem 14 karán megközelíti a 30 ezret az összlétszám. Közülük több mint háromezren vehetik át diplomájukat a Főépület Díszudvarán rendezett ünnepségeken, amelyeket élőben is nyomon lehet majd követni az unideb.hu oldalon, mivel az intézmény Multimédia Kompetencia Központja több kamerával közvetíti az ünnepségeket.
A régi diplomaosztókról és az ünnepségek elmaradhatatlan "szereplőjéről", a gerundiumról készült film értékes archív felvételekkel idézi fel az egyetemalapítás óta eltelt majd' ötszáz esztendőt.

Sajtóiroda - BZsTisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.