Virtuális konferencia a BTK-n

2020, július 15 - 11:31
Az orosz író, novellista Csehov születésének 160. évfordulója alkalmából rendez online nemzetközi konferenciát július 15-17. között nyolc ország részvételével a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának Szlavisztikai Intézete.

A program elsődleges célja, hogy nemzetközi megközelítésben aktualizálja a 19. század egyik legjelentősebb orosz írójának munkásságát, akinek drámáit – köztük a Sirályt, a Három nővért, a Ványa bácsit, a Cseresznyéskertet – a világ szinte valamennyi országában ismerik.

A „Csehov a 20-21. század vizuális és verbális kultúrájában” című háromnapos tanácskozás során több mint 40 előadás hangzik el öt szekcióban, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar (BTK) Szlavisztikai Intézete és a bulgáriai Trnovo-i Egyetem Művelődéstudományi Tanszékének közös szervezésében.

- Csehov születésének évfordulója alkalmat teremt arra, hogy a hazai felsőoktatási intézmények (Debreceni Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem) russzistái mellett több nemzet: Bulgária, Lengyelország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Szerbia és Ukrajna kutatói is beszámoljanak legfrissebb kutatási eredményeikről – sorolta a hirek.unideb.hu portálnak Regéczi Ildikó, a BTK Szlavisztikai Intézetének egyetemi docense.

A rendezvény egyik hazai szervezője kiemelte: a vizualitás és a verbalitás újdonság Csehov munkásságának feldolgozásában, ezért a szekciók az életmű ismertetése, a poétikai megközelítés, a fordítás problematikája mellett az íróhoz kapcsolódó 20-21. századi színház- és filmművészet szemszögéből, színpadi és filmes adaptációk bemutatásával is vizsgálják az orosz szerző életművét.

A konferencia anyaga a tervek szerint még idén megjelenik könyv formájában is.

Sajtóiroda - BZs

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.