Koreai kulturális központ Debrecenben

2020, augusztus 14 - 10:10
A nyelvtanulás mellett a koreai kultúrát és gasztronómiát is megismerhetik azok, akik csatlakoznak a Debreceni Nyári Egyetem keretei között működő Debreceni Szedzsong Király Intézet kurzusaihoz.

A Debreceni Nyári Egyetem 2016 óta ajánl koreai nyelvkurzusokat az érdeklődőknek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a 2019/2020-as tanévben a koreai volt a legnépszerűbb a rendszeresen kínált idegen nyelvek közül.


- 2019 őszén pályázatot adtunk be a debreceni Szedzsong Király Intézet beindítására, amely a Debreceni Nyári Egyetem égisze alatt működhet. Bár a koronavírus-járvány lelassította a pályázat értékelési folyamatát, idén júniusban értesítettek bennünket arról, hogy beadványunk sikeres volt. Ez azt jelenti, hogy 2020. július 1-től 2020. december 31-ig támogatást kapunk a kísérleti időszaknak számító hat hónapra – mondta a Nyári Egyetem igazgatója.


Szaffkó Péter hozzátette, hogy a félév alatt legalább négy, 60 órás kurzuson kell koreai nyelvet oktatni az intézmény keretei között mintegy 45-50 tanulónak, és két kulturális eseményt kell megszervezni.  A tervek szerint az egyik program a koreai gasztronómiáról szól majd, míg a másik a koreaiul tanulóknak indított nyelvi verseny lesz.


A Debreceni Szedzsong Király Intézet (DESZKI) a Debreceni Nyári Egyetem (DNyE) épületében fog működni egy irodával és könyvtárral. Az intézet munkáját a DNyE igazgatója irányítja, az adminisztrációs tevékenységet a hosszú évek óta Debrecenben élő Do Jung végzi, míg a nyelvet oktató tanár a korábban is nagy népszerűségnek örvendő Choi Miae lesz. Amennyiben a hathónapos időszakban sikerül teljesíteni a pályázati vállalásokat, akkor 2021-ben folytatódhat a munka egy hároméves terv alapján.


Szeptember 7. és december 18. között négy online kurzust hirdetnek meg, kettőt kezdő szinten, kettőt pedig azoknak, akik már korábban is tanultak koreaiul. A kurzusokon nem csak a Debreceni Egyetem hallgatói vehetnek részt, hanem bárki, aki úgy érzi, hogy a koreai nyelv és kultúra új ismeretekkel gazdagítja eddigi tudását. Az online kurzus lehetőséget kínál arra is, hogy aki nem tud Debrecenbe jönni, az is csatlakozhasson a népszerű ázsiai nyelvet tanulók széles táborához.


Magyarországon elsőként Budapesten nyitották meg a Koreai Kulturális Központot, amelyen belül működik egy Szedzsong Király Intézet is.


Nagy Szedzsong a Csoszon-dinasztia 4. királya, 1418-ban lépett a trónra. Uralkodása alatt megerősítette a konfuciánus politikát, és jelentős jogi módosításokat hajtott végre. Neki tulajdonítják a hangul írás létrehozását. Nagy Szedzsong király uralkodásáig Korea, vagyis akkori nevén Csoszon hivatalos írásmódja a kínai volt. Azonban Szedzsong király úgy vélte, a kínai logografikus írás nem megfelelő a koreai nyelv szépségének és sajátosságainak kifejezésére, és túl bonyolult is az egyszerű emberek számára. Szedzsong a koreai nép jövőjét az írás és az olvasás demokratizálásában látta, ezért eltökélte, hogy egy olyan sajátos koreai írásmódot fog megalkotni, ami mindenki számára egyértelmű, logikus és könnyen tanulható. A koreai ABC, a hangul a nép nemzeti kincse, Korea nemzeti identitásának egyik legfontosabb mérföldköve.


A King Sejong Intézetek Alapítványa 2012-ben kezdte meg a működését Dél-Koreában, és ma már több mint 180 intézet létezik több mint 60 országban. Az Alapítvány célja a koreai nyelv és kultúra elsajátításának támogatása a világ bármely részén, ahol erre igény mutatkozik. A legtöbb intézet - több mint 100 - Ázsiában található, az amerikai kontinenseken csaknem 30, Európában mintegy 40, de még Afrikában és az óceániai térségben is van 4-4 nyelvi-kulturális intézet.


Mindez természetesen annak köszönhető, hogy az utóbbi évtizedekben jelentősen nőtt az érdeklődés a koreai nyelv és kultúra iránt, amelyet mostantól a Debreceni nyári Egyetem keretében működő intézetben is elsajátíthatnak az érdeklődők.


Sajtóiroda


 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.