Hatással lesz a jövő sportjára a DE

2020, szeptember 17 - 10:22
„Mindennapos testnevelés, sportiskolák, nemzeti akadémiák” címmel szervezett sportszakmai konferenciát a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete a Nagyerdei Stadionban. A tanácskozás középpontjában a minőségi sportra nevelés, az utánpótlásképzés állt.

Az utánpótlásnevelés különböző területein dolgozó szakemberek közös gondolkodását segítette a Nagyerdei Stadion Északi VIP termében, szeptember 16-án megrendezett konferencia, melynek céljai között szerepelt, hogy bemutassa, miként képes szolgálni a sporttudományi felsőoktatás és kutatás a magyar fiatalok felnőtté válását, minőségi sportra nevelését. Az előadók arról is beszéltek, hogy miként tudnak Debrecenben az országban kivételes módon, példaértékűen együttműködni a sportszervezetek.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja köszöntőjében kiemelte: a Debreceni Egyetem olyan sportstratégiát dolgozott ki, mely egyedülálló az országban, és irányt mutathat másoknak is.

- A testnevelés az immunerősítés szempontjából is fontos, ezért döntöttünk a konferencia megrendezése mellett a járványhelyzetben. A Debreceni Egyetem két kiemelt akadémia esetében tulajdonosként van jelen, a kézilabdában pedig szerződött partnerként segít. A rendezvény jó lehetőség arra, hogy a résztvevők megvitassák a szakmai álláspontokat, mindenki tájékozódhasson a jó gyakorlatokról, melyeket a helyi adottságokhoz igazítva eredményesen lehet alkalmazni – emelte ki a kancellár.

Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a DE az országban a legszélesebb sporttudományi és testkulturális oktatási portfólióval rendelkezik.

- Kiváltságos helyzetben vagyunk Debrecenben, mert egyedüli vidéki városként itt három kiemelt nemzeti akadémia, az ország többször is legjobbjának választott sportiskola, és jelenleg a legszélesebb oktatási és kutatási portfóliót nyújtó egyetem működik. Az ország legrégebben, egyhelyen székelő felsőoktatási intézményében a sport a kultúra része. Szeretnénk megmutatni, hogyan lehet együttműködést folytatni az egyetem, az akadémiák és a helyi sportiskola között. Versenyképes hallgatókat akarunk képezni. Az a cél, hogy kiemelt sportszervezeteknél erősödhessenek a fiatalok, az utánpótlás-neveléssel foglalkozó egyesületek helyben határozhassák meg a képzések irányát, és a legjobb hallgatókat választhassák ki. A Debrecenben zajló munkához hasonlóan minden városban az utánpótlásképzés, a mindennapos testnevelés a felnövekvő nemzedék hasznára kell váljon – fogalmazott a DESKI igazgatója.

Az eseményen online bejelentkezés formájában részt vett Király M. Lajos, a Red Bull Salzburg osztrák labdarúgó klubnál működő akadémia magániskolájának alapítója és igazgatója, aki az egyesület utánpótlás-nevelési gyakorlatát ismertette. Borsos Endre is virtuális előadást tarott, az Emmi Sportért Felelős Államtitkárság Sportinnovációs és -stratégiai főosztályvezetője a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési- és a sportiskolai támogatási programról beszélt, valamint a minisztérium és a sportiskolák szövetsége közötti stratégiai együttműködés, a nemzeti sportakadémiai rendszer létrehozásának fontosságát hangsúlyozta.

Herczeg András, a Debreceni Labdarúgó Akadémia igazgatója a DLA, Ábrók Zsolt ügyvezető igazgató a DVSC Kézilabda Akadémia, Becsky András,a Debreceni Sportcentrum Sportiskola igazgatója pedig a DSC-SI szakmai munkájába, szervezeti felépítésébe nyújtott betekintést. A konferencián Kis Mihály, a Sportiskolák Országos Szövetségének alelnöke is tartott előadást.

Sajtóiroda - BZ


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.