Olasz-magyar kettős diploma

2020, szeptember 17 - 11:56
A Firenzei és a Debreceni Egyetem diplomáját is megszerezhetik a Bölcsészettudományi Kar Olasz Tanszékének hallgatói, akik sikeresen pályáztak a 2020-2021-es tanévben a két intézmény kettős képzésére.

A Debreceni Egyetem Olasz Tanszéke az elmúlt évtizedek során több olaszországi felsőoktatási intézménnyel alakított ki nemzetközi kapcsolatot, elsősorban az Erasmus program keretében. Jelenleg 15 itáliai egyetem képzésein vehetnek részt a DE hallgatói.

- Az olaszországi kapcsolatok alakulásában minőségi előrelépést jelentett az Università degli Studi di Firenze-vel 2019-ben alap-, majd 2020-ban a mesterképzés kapcsán, valamint az oktatás mellett a tudományos együttműködést is érintő, Beatrice Töttössy professzor kezdeményezésére kötött megállapodás aláírása, amelynek köszönhetően hallgatóink két félévet tölthetnek Olaszországban, a Firenzei Egyetem diákjai pedig Debrecenben – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Pete László. Az Olasz Tanszék vezetője kiemelte: kihagyhatatlan lehetőség, hogy a diákok anyanyelvi környezetben mélyíthetik nyelvtudásukat, ismerkedhetnek az olasz kultúrával, és a kötelezettségek teljesítésével mindkét intézmény diplomáját megszerezhetik.

Az alapszakos kettős képzésre a két egyetemen összesen 12, a mesterszakon összesen 8 hallgató vehető fel évente.

– Jelenleg négy hallgatónk részese a programnak, és a közelmúltban zárult pályázatnak köszönhetően hamarosan újabb két mesterszakos diákunk kezdheti meg 10 hónapos tanulmányait Olaszországban, ugyanakkor ebben a tanévben már Firenzéből is érkezhetnek Debrecenbe – tette hozzá a tanszékvezető.

Pete László kiemelte, hogy a sikeresen pályázók számíthatnak a Toszkán Régió hallgatói támogatására, amely térítésmentes kollégium-, menza- és tömegközlekedés-használatot, valamint egy évente kétszer juttatott, a családi jövedelem mértékétől függően évi 800–2000 euro közötti szociális ösztöndíjat foglal magában. Emellett 10 hónapos tanulmányi Erasmus-ösztöndíjra, valamint a Tempus Közalapítvány ösztöndíjára is számíthatnak.

A Debreceni Egyetem kettős képzésében résztvevők Firenzében tandíjmentesek, vagyis olaszországi államilag támogatott hallgatói státuszban tanulhatnak.

A kettős diploma megszerzésének feltétele, hogy a Debreceni Egyetem hallgatója a Firenzei Tudományegyetemen elvégezzen minimum 60 kreditet és mindkét egyetemen megvédje szakdolgozatát.

Sajtóiroda - BZs

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.