Debreceni professzor az AE-ben

2020, szeptember 22 - 12:43
Tagjai közé választotta a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának egyetemi tanárát, Barta Zoltánt az Academia Europaea (AE). A neves viselkedésökológussal nyolcra nőtt a Debreceni Egyetem professzorainak száma a testületben.

A szigorú, többlépcsős elbírálást követően 361 kutatót fogadott tagjai közé az 1988-ban alapított páneurópai tudományos testület. Az Academia Europaeanak több mint 4000 tagja van, akiket az európai országok tudósai közül választanak. Az AE 22 szekciója a tudomány valamennyi ágát magában foglalja: a természettudományokat, az élettudományokat, valamint a bölcsészet- és társadalomtudományokat egyaránt.

Barta Zoltán a Természettudományi és Technológiai Kar Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a Biológiai és Ökológiai Intézet igazgatója. Kutatási témái: a kooperatív viselkedés evolúciója, az állati személyiség vizsgálata, a környezeti variabilitás és optimális éves viselkedés.

A szeptemberi tagfelvétellel 130-ra nőtt a magyar tudósok száma a testületben, közülük Barta Zoltánnal együtt nyolcan a Debreceni Egyetem oktatói: Csiba László (ÁOK), Csikai Gyula (TTK), Fésüs László (ÁOK), Győry Kálmán (TTK), Kertész András (BTK), Muszbek László (ÁOK), Nagy László (ÁOK).

Az Academia Europaea célkitűzései között szerepel az európai kutatások eredményeinek népszerűsítése és terjesztése, az interdiszciplináris és nemzetközi kutatási együttműködések támogatása, valamint a társadalom figyelmének felhívása a tudományos eredmények hasznosságára.

Sajtóiroda - TPL


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.