Egy csepp Kína Debrecenben

2020, október 2 - 12:20
A kedvezőtlen időjárás ellenére is szép számú közönség előtt rendezte meg csütörtökön a Kínai Nemzeti és Őszközépünnepet a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Konfuciusz Intézete Debrecen várossal együttműködve a Dósa nádor téren.

Az esemény aktualitását az új Kína 71 évvel ezelőtti megalakulása, valamint az őszközép, a több ezer éves hagyományokra visszatekintő aratóünnep adta. A programot a Kínai Hallgatók Debreceni Egyesülete (Chinese Student Association Debrecen) által készített rövid üdvözlő videó indította.

– Sokszor éri az a vád a debrecenieket, hogy zárkózottak az idegenekkel szemben, de az, hogy az ünnep alkalmából ilyen sokan összegyűltünk a szakadó esőben, élő cáfolata ennek a legendának – kezdte köszöntőjét Puskás István. A város kulturális területért felelős alpolgármestere felidézve egyetemi oktatói pályafutását kiemelte: fontos, hogy az olasz, francia, német, angolszász kultúra mellett a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán belül tavaly – a kínai állam és a város együttműködésének köszönhetően – létrejött Konfuciusz Intézet révén a kínai kultúra is állandó képviselettel rendelkezik Debrecenben.

Konfuciusz Intézet kínai igazgatója, Cui Xianjun a tradicionális kínai verselés szigorú szótag és ritmusképletét követő stílusban íródott saját költeményével köszöntötte az ünnepet, természetesen kínai nyelven.

– Az Arany Heteként is ismert őszi fesztivált mind Kínában, mind a világ számos kínai közösségében megtartják, hogy alkalmat teremtsenek a családoknak és közeli barátoknak, hogy együtt lehessenek, és megajándékozzák egymást. A mi ajándékunk az a színes program, amelynek összeállításán sokan és sokat fáradoztak – fogalmazott angol nyelvű köszöntőjében Csontos Pál, a Konfuciusz Intézet magyar igazgatója.

Majd az előadások vették át a főszerepet a Dósa nádor téren felállított színpadon, ahol elsőként Sha Yunyi és Xie Lingxiao (ének) és Petró Mátyás kalligráfiájának köszönhetően kaphatott ízelítőt a közönség ebből a klasszikus és egyedi műfajból.

A Konfuciusz Intézet és a Debreceni Wing chun Kung Fu Egyesület együttműködésével indított kurzus hallgatói bátorságpróbát tartottak, bemutatva, hogy rövid idő alatt mennyi mindent sikerült elsajátítani ebből az ősi mozgáskultúrából.

Az ünnepi műsor leglátványosabb, de mindenképpen legszínesebb elemeként magyar és kínai hallgatók vonultatták fel a tradicionális öltözékek sorát.

A Kínai Nemzeti és Őszközépünnepet egy különleges filmpremier zárta: a filmetűd két fiatal kínai szereplő szemszögéből mutatta be, hogy mit jelent számukra debreceni diáknak lenni. Az alkotás – amely az egyetem Multimédia és E-learning Technikai Központjának kivitelezésében készült – rendezője Perczák Zsolt, a BTK Kommunikáció Tanszékének egykori hallgatója.

Az ünnepség elmaradhatatlan része volt a holdsütemény kóstolása, amelyet a Nagyerdei Étterem jóvoltából a program valamennyi résztvevője és vendége is megkóstolhatott a Dósa nádor téren.

Sajtóiroda – BZs

Fotó: Miskolczi János

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.