EPAM-terem az Informatikai Karon

2020, október 6 - 11:03
Meghatározó mérföldkőhöz érkezett az egyetem és az informatikai cég többéves együttműködése. Az EPAM támogatásával korszerű számítógéptermet alakítottak ki a Debreceni Egyetem Informatikai Karának megújult tetőterében.

Hivatalosan is használatba vették a hallgatók az új géptermet a Debreceni Egyetem Informatikai Karának tetőterében, melyet az EPAM Hungary –, a világ vezető szoftverfejlesztő cégének hazai leányvállalata – szerelt fel adományként számítógépekkel, monitorokkal, projektorral.

Az EPAM és a Debreceni Egyetem együttműködése évtizedes múltra tekint vissza, most magasabb szintre emelték az elsősorban oktatáson alapuló kapcsolatot. Még tavaly indult a közös gondolkodás, melynek eredményeként átadták az egyetem új épületrészében az EPAM-termet, ezzel is támogatva az informatikusképzést. Az itt tanuló hallgatók a legmodernebb, az EPAM dizájnerei által kialakított környezetben, 20 vadonatúj, korszerű asztali számítógép és monitor, illetve projektor segítségével tanulhatnak, valósíthatnak meg saját, egyedi projekteket.

Papp László, Debrecen polgármestere az együttműködés kapcsán kifejtette: az EPAM fontos szereplője az informatikai szektornak a városban.

- A cég az elmúlt években folyamatosan fejlesztette kapacitását, és egyre több debreceni szakembernek ad munkát. A vállalat és az egyetem kapcsolata pedig azért is jelentős, mert a hallgatók és a továbbtanulás előtt álló fiatalok is látják, hogy Debrecenben van perspektíva – nyilatkozta a polgármester.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja az együttműködésről szólva elmondta, hogy az jól illeszkedik az intézmény stratégiai célkitűzéseihez, amelyek részben a térség gazdaságfejlesztési törekvéseit szolgálják.

- A Debreceni Egyetem az elmúlt években a városba települő műszaki, informatikai és járműipari vállalatok nyomán jelentős fejlesztéseket kezdett, hogy megfelelő mennyiségű és szaktudású hallgatót tudjon képezni a felmerülő igények fedezésére. Az ehhez szükséges korszerű műszaki, informatikai, természettudományi oktatást kiszolgáló infrastruktúra-fejlesztés mintapéldája az Informatikai Kar tetőtér-beépítése, de említhetjük a Műszaki Kar campusának bővítését, a Természettudományi és Technológiai Kar épületének felújítását, vagy a járműipari kutatólaboratórium létrehozását – sorolta Bács Zoltán.

Az EPAM és a Debreceni Egyetem közti erős kapcsolatot jellemzi, hogy az elmúlt 10 évben az EPAM több mint 30 munkatársa tartott előadásokat, kurzusokat - főként szoftverfejlesztés alapjai, szoftvertesztelés és tesztautomatizálás témákban -, ezen felül voltak kifejezetten a cég tapasztalt szakemberei által tartott tantárgyak is.

- A Debreceni Egyetem Informatikai Karának fontos célkitűzése, hogy az itt végzett hallgatók ismerjék az iparágban használt legkorszerűbb technológiákat, naprakész tudás birtokában szerezzenek diplomát. Éppen ezért van meghatározó szerepe az élő kapcsolatoknak a térségben működő vállalatokkal. Ezek a cégek megismertetik a legújabb iparági trendeket hallgatókkal, akik közül kerülnek ki leendő munkavállalóik. A most átadott gépterem nagymértékben hozzájárul ennek a célnek az eléréséhez – hangsúlyozta Hajdu András, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja.

Az idei tanévben újabb képzéssel bővül a paletta: magas szintű webfejlesztést és szoftverfejlesztési módszertanokat is oktat az EPAM. Bár főként az informatikus szakok hallgatói élvezhették az együttműködés előnyeit, az EPAM a teljesen eltérő tematikájú szakok érdeklődő diákjait is szívesen fogadja. Mindemellett az oktatás folytonosságáért a tanárképzési program keretében hivatásos egyetemi oktatókat is képeznek, hogy az EPAM által indított tárgyakat továbbvihessék. Mindezeken felül próbainterjúk és még önéletrajzírási tanácsadás is támogatja a leendő informatikusokat, és amint lehet, irodalátogatás formájában az EPAM ismét megnyitja - immár az új -irodát, nem csak a hallgatók, hanem általános- és középiskolás diákoknak is.

- A képzéseken túl az elmúlt tíz év során több száz hallgató számára biztosítottunk lehetőséget, hogy élesben belelássanak egy nemzetközi szoftvercég életébe, sokan írták nálunk a szakdolgozatukat, vannak olyanok is, az EPAM-ban tölthették gyakorlati idejüket. Az egyetem megadja az erős alapokat, mi pedig ehhez hozzáadjuk a legújabb technológiai ismeretet – így piacképes tudással rendelkező szakemberek lépnek ki a munkaerőpiacra – tette hozzá Vinkó Bence, az EPAM ügyvezető igazgatója.

Az egyetem és a cég közös eredménye, hogy az EPAM-nál ma több mint 60 olyan informatikus dolgozik, aki a Debreceni Egyetemet tudhatja alma materének, emellett az EPAM Mentorprogram résztvevői közül is sokan az egyetemen tanulnak. A modern és teljesen új eszközökkel felszerelt, kialakított terem az eddigi, oktatásfókuszú együttműködés után új távlatokat nyit a cég és az egyetem között.

Sajtóiroda

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.