Bővülő képzési kapcsolatok

2020, október 9 - 12:37
Tovább gyarapodott a Debreceni Egyetem partnerintézményeinek száma. A csütörtökön aláírt megállapodásnak köszönhetően mostantól a tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnázium és Általános Iskola is fogadja az egyetem tanárszakos hallgatóit összefüggő tanítási gyakorlatra.

A Debreceni Egyetem (DE) és a Karcagi Tankerület, valamint a Kossuth Lajos Gimnázium és Általános Iskola vezetői Tiszafüreden kötöttek megállapodást a tanárképzésben való együttműködésről, amelynek köszönhetően a jövőben partneriskolaként fogadják az egyetem tanárszakos hallgatóit.


- A Debreceni Egyetem és Tiszafüred város 2019-ben kötött átfogó együttműködési megállapodást, ehhez kapcsolódik a most aláírt szerződés - mondta Bartha Elek. A DE oktatási rektorhelyettese hangsúlyozta: az évek óta tartó közös munkát humán területeken, valamint a pedagógusképzésben fejleszti tovább a jelen megállapodás, amelynek fontos eredménye lehet, hogy a tiszafüredi gimnáziumból még a jelenleginél is magasabb számban jelentkeznek majd a Debreceni Egyetemre.


Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere beszédében örömét fejezte ki, hogy két olyan oktatási intézmény kapcsolata indult útjára, amelyeknek korábban a tanulója lehetett.


- A gimnáziumban eddig folytatott kiváló munka az egyetem szakmai hátterével tovább fejlődhet, az itt gyakorló tanárjelöltek pedig később Tiszafüreden taníthatnak, így a pedagógus szakemberek utánpótlása is biztosítva lesz – emelte ki a polgármester.


Közismereti tanárképzésben több mint ezren tanulnak a Debreceni Egyetem négy - bölcsészettudományi, természettudományi, informatikai és zeneművészeti - karán.


- A megállapodás mindkét fél számára kölcsönös előnyökkel jár, hiszen az egyetemen végzett tanárszakos hallgatók többnyire szülővárosukba térnek vissza, és ott találnak munkahelyet - mondta Forisek Péter, a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központjának igazgatója, aki kiemelte: ezt az egyetemen is erősítjük, hiszen célunk az, hogy a hallgatóink szorosan kapcsolódjanak a tiszántúli térséghez.


Sági István, a Karcagi Tankerület igazgatója beszédében hangsúlyozta, hogy a város fiataljainak megtartásához, a pedagógus munkaerő-szükséglet biztosításához hozzájárulhat az egyetemekkel történő hatékony együttműködés is.


- Büszkék vagyunk arra, hogy együttműködő partnereink sorát a mai napon tovább bővíthetjük és gimnáziumunk példaértékű szakmai közössége, szakmailag kiválóan felkészült tantestülete bekapcsolódhat a Debreceni Egyetemmel karöltve a pedagógusképzésbe – fogalmazott Sági István.


- A Debreceni Egyetem és jogelődje a Kossuth Lajos Tudományegyetem a pedagógusképzés fellegvára, a térség legmeghatározóbb felsőoktatási intézménye. Tantestületünk nagy része is az egyetem bölcsészettudományi és természettudományi karán végzett, szerzett diplomát – hangsúlyozta Pásztorné Vass Anikó intézményvezető.


Az egyre bővülő lehetőségeknek köszönhetően az egyetem tanárképzésben részt vevő hallgatóinak nagy része így lakóhelyén, vagy annak közelében szerezheti meg azt a szakmai gyakorlatot, amelynek birtokában megkezdhetik pedagógusi életpályájukat.


Sajtóiroda - BZs


 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.