Orosz partner a műszaki képzésben

2020, október 16 - 12:42
Oroszország vezető műszaki felsőoktatási intézményével, a Tomszki Műszaki Egyetemmel kötött megállapodást a Debreceni Egyetem – a járványveszély miatt rendkívüli videokonferencia keretében. Az oktatási és kutatási együttműködés a kutatás-fejlesztés és a közös publikálás területére is kiterjed.

A Debreceni Egyetem 2017-ben Moszkvában a IX. Nemzetközi Atomexpo Fórumon írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot a Rusatom Nemzetközi Hálózattal. Az akkori megállapodás szerint a Debreceni Egyetem az óriásvállalat több műszaki, nukleáris területen tevékenykedő orosz partnerintézményével is kapcsolatba kerül. A három éve elindult együttműködés fontos állomásaként jött létre a mostani megállapodás a Tomszki Műszaki Egyetemmel, amellyel a debreceni intézmény kiemelt nukleáris oktatási és kutatási projektekben vesz majd részt.

- A Debreceni Egyetem számára kiemelkedő cél, hogy nemzetközi szinten is meghatározó intézményekkel működjön együtt az oktatás-kutatás-innováció területén. Ezt erősíti a megállapodásunk az oroszországi Tomszki Műszaki Egyetemmel, amely a világ egyik vezető intézménye a nukleáris képzések területén. Bízunk benne, hogy hosszú és gyümölcsöző lesz az együttműködésünk – fogalmazott az szerdai aláírás kapcsán mondott online köszöntőjében Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

Az együttműködést aláíró Tomszki Műszaki Egyetem részéről Andrej Jakovlev megbízott rektor a kapcsolatépítés fontosságát hangsúlyozta beszédében.

- Több európai felsőoktatási intézménnyel is együttműködünk már, és a Debreceni Egyetem lesz az első magyar intézmény, ami a TME partnerévé válik. Véleményünk szerint a nemzetköziesítés, a külföldi partnerekkel történő közös munka nélkülözhetetlen az intézmény fejlődéséhez. A TME nukleáris képzései nemzetközi szinten is elismertek, számos országból érkeznek hallgatók az intézménybe, és külföldön is jelentős igény van a nálunk végzett szakemberek iránt – mondta el Andrej Jakovlev. Az orosz intézményvezető hozzátette: a TME most dolgozik egy angol nyelvű, nukleáris energia témájú posztgraduális képzés kialakításán a Rosatommal közösen.

A megállapodás aláírása kapcsán köszöntőt mondott Julia Dmitrijeva, a Rosatom Russia képzésfejlesztésért és nemzetközi együttműködésértfelelős munkatársa, aki felidézte a nemzetközi nagyvállalat és a TME több éve tartó közös munkáját.

- A Rosatom nagy figyelmet fordít a felsőoktatási intézmények közötti együttműködésre és tapasztalatcserére, hiszen ezek az intézmények képzik az iparvállalatok számára megfelelő tudással rendelkező szakembereket. Nagy öröm számunkra, hogy meghatározó partnerünk, a Tomszki Műszaki Egyetem Magyarország egyik legjelentősebb egyetemével kezd közös munkát. A Rosatom elkötelezett, és minden segítséget megad, hogy az együttműködés sikeres legyen – jelentette ki Julia Dmitrijeva.


Az együttműködés elősegíti a hallgatók és az egyetemi oktatók számára az akadémiai mobilitás rendszerének kialakítását és fejlesztését, valamint lehetőséget nyújt a magyar nukleáris hallgatók számára gyakorlati készségek és kompetenciák megszerzésére a TME kutatási atomreaktorában.

Sajtóiroda - TPL


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.