Jövőformáló tudomány

2020, november 3 - 10:04
A Debreceni Egyetem ebben az évben is csatlakozott a „Magyar Tudomány Ünnepe 2020” országos és határon túli programsorozathoz. A járványveszély miatt elsősorban online formában tartanak rendezvényeket, amelyeken szó lesz a járványügyben dolgozókról és a vakcinatervezésről is.

Az országgyűlés a 2003. évi XCIII törvénnyel november 3-át – azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét Magyar Tudós Társaság alapításának céljára felajánlotta, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását – a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánította.

A 2020-as rendezvénysorozat mottója: „Jövőformáló tudomány”, így az előadások elsősorban a kutatói pálya legfőbb motivációját, az állandó megújulást hangsúlyozzák, hiszen a tudomány időnként szükségszerűen meghaladja korábbi eredményeit, amelyekhez alkalmazkodni kell és lehet akár társadalmi szinten is.

– Most a járvány miatt kialakult helyzetben a tudomány mindennapi életünkben hasznosítható feladatai az elsődleges fontosságúak, hiszen meg kell akadályozni a járvány további terjedését, meg kell találni a vírus hatásos ellenszerét, és kezelni kell azokat a betegeket, akik már megfertőződtek – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Csernoch László.

A Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese kiemelte: ugyanakkor az is fontos feladat, hogy a tudomány más területein született eredményeket is megismerhessük, amelyre remek alkalmat teremt az évente megrendezett Magyar Tudomány Ünnepe sorozat.

– A Debreceni Egyetem – mint ahogyan 17 év óta minden esztendőben –, most is csatlakozik rendezvényeivel a programhoz, azonban a megváltozott körülmények miatt elsősorban online formában szervezett eseményekkel – hangsúlyozta Csernoch László.

Az idei év kiemelt témakörei nagyrészt a járványhelyzet apropóján felmerül tudományos kérdésekkel foglalkoznak, többek között napirendre kerül a járványügyben dolgozó kutatónők munkájának bemutatása, az alapkutatás-fejlesztés és innováció vakcinatervezésben betöltött szerepe, visszatekintésként az emberiség történetét meghatározó nagy járványok tudományos megközelítésű ismertetése,  és az is, hogy milyen lehetőségeket, kihívásokat rejthet a környezet és a gazdaság szimbiózisa a járványhelyzet után.

Bár a Magyar Tudomány Ünnepe a Debreceni Egyetemen minden évben hagyományosan a Főépület Aulájában rendezett Doktor- és díszdoktoravató ünnepséggel zárul, idén ez a program a járványveszély miatt elmarad. Az avatandó doktorok és habilitáltak postai úton, vagy később, a Tudományos Igazgatóságon vehetik át oklevelüket. Az érintettek az eljárásról külön értesítést kapnak.

A Debreceni Egyetemen rendezett programokról bővebb információ a https://unideb.hu/hu/node/358 oldalon olvasható.

Sajtóiroda - BZs 


 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.