Húsz nemzet kulináris forgataga

2017, május 8 - 15:14
Ízek, illatok, tradicionális népviseletek, zenék és zászlók töltötték meg a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Kollégiuma előtti teret pénteken, az International Food Day-en. A nemzetek gasztronómiai versenyét ebben az évben Izrael nyerte meg.

Igazi kulináris és kulturális fesztivál fogadta azt az 1200 látogatót, akik részt vettek a Debreceni Egyetem külföldi hallgatóit tömörítő International Student Union által szervezett programon május 5-én. Húsz nemzet Debrecenben tanuló hallgatói neveztek ebben az évben az International Food Day-re, hogy kultúrájukat, hagyományos ételeiket bemutassák.

Többek között japán, nigériai, izlandi, dél-koreai, kurdisztáni, indiai, iráni, észak-amerikai és szudáni csapatok is főztek. A kínálat az ázsiai levesektől a kurd húsgombócon át a taboule-ig és a fatoushig terjedt.
 
- Jó látni ezt a színes kavalkádot, a nemzetek békés együttélését itt a Debreceni Egyetemen. Több mint száz országból csaknem 4200 külföldi hallgatónk van jelenleg és arra számítunk, hogy őszre ötezerre is emelkedhet a számuk – mondta a helyszínről élőben jelentkező FM90 Campus Rádió adásában Bács Zoltán kancellár.

A versenyző csapatokat és a vendégeket Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja üdvözölte a program megnyitóján, aki egyúttal a szervezőknek is köszönetet mondott az előkészületekért. Az országban egyedüliként a Debreceni Egyetemen működő, külföldi hallgatókat tömörítő kari hallgatói részönkormányzat idén már tizenkettedik alkalommal hirdetette meg az International Food Day-t.


Az egyetemi zsűri - élén Mátyus László dékánnal és Jenei Attilával, a Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ igazgatójával - végül az izraeli, hummusból, grillezett csirkéből és lahmajounból álló menüt találta a legjobbnak. Az irániak végeztek a második helyen biryanival és tah chinnel, a harmadik pedig megosztva az iraki és a svájci csapat lett.

A szervezők idén újdonságként a hallgatóknak is lehetőséget adnak a bírálatra, az ISU Facebook-oldalán szerda éjfélig lehet voksolni az idei International Food Day legszebb dekorációjára, legízletesebb ételére és desszertjére. A szavazás nyerteseit díjazzák, a kóstolójegyekből befolyt összeget pedig – ahogy a korábbi években is – jótékonysági célra, beteg gyermekek gyógyítására ajánlják fel.Sajtóiroda – TH


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.