Ösztöndíjak fiatal kutatóknak

2020, november 11 - 10:27
Ifjú kutatókat díjaztak a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar tudomány napi rendezvényén. Idén három oktató kapta meg a GYGYK kutatói ösztöndíját.

- Tradíció, nemzetköziesítés és az új generáció támogatása, ezt jelenti a tudomány napja a GYGYK számára. A kutatás a tudomány alapja, egy egyetemnek pedig kötelessége támogatni ifjú kutatóit, mivel ők alapozzák meg a jövőt – mondta el Gortka-Rákó Erzsébet, a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar dékánja a hirek.unideb.hu hírportálnak.

A kar idén három pályázó számára ítélte oda a kutatói ösztöndíjat, amelyet a díjazottak tudományos tevékenységük, valamint kutatásuk finanszírozására fordíthatnak. Ebben az évben Laoues-Czimbalmos Nóra, Simándiné Pap Johanna és Szele Anna Szabina kapta meg a DE GYGYK ösztöndíját.

- A kar célja oktatási palettájának nemzetköziesítése. Törekvésünk feltétele, hogy a kutatások is átszeljék a határokat és nemzetközi szintre lépjenek. Ennek jegyében mutatta be előadását a rendezvény keretében a New York-i Egyetem tanára, Judit Kerekes (Associate Professor of Mathematics Education Curriculum and Instruction Department, The City University of New York College of Staten Island) az 5 éves amerikai és magyar gyerekek számfogalom fejlődésének témájában – emelte ki a szerdai rendezvényen a dékán.


A tudomány napja alkalmából a GYGYK fiatal kutatói is ismertették legújabb eredményeiket. A hazai labdarúgó akadémiák tehetséggondozó tevékenysége: Labdarúgó akadémisták pedagógiai fókuszú vizsgálata fővárosi és vidéki akadémiák összehasonlításában; A koraszülött gyermekek pszichomotoros jellegzetességeinek feltárása és a fejlődésüket befolyásoló tényezők vizsgálata; valamint A hadaró beszéd kutatásának és diagnosztikájának modern kérdései címmel hallhattak előadásokat az érdeklődők.

Az eseményt megelőzően Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere átadta a Dr. Kovács György valamint a Kertész László ösztöndíjakat.

- Ezek az ösztöndíjak az önkormányzat és a kar együttműködésének hangsúlyos pillérei. Hajdúböszörmény önkormányzata, valamint a DE Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar elkötelezett a már régóta fennálló kapcsolat erősítése iránt, valamint az ösztöndíj-rendszer kibővítését tervezik – jelentette ki Gortka- Rákó Erzsébet, a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar dékánja.

Idén, az eddigiektől eltérően, négyen kapták meg a város által a kar hallgatói számára nyújtott támogatást. Dr. Kovács György ösztöndíjban részesült Gyöngyösi Petra és Komjáthi Ivett II. éves óvodapedagógus-hallgató. A Kertész László ösztöndíjat vehette át Bertalan Luca III. éves gyógypedagógus és Tulipán Zsanett II. éves csecsemő- és kisgyermeknevelő II. éves hallgató.

Sajtóiroda - ÉE

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.