Online TDK a Debreceni Egyetemen

2020, november 17 - 15:28
Magyar és külföldi hallgatók részvételével idén online rendezte meg hagyományos Tudományos Diákköri Konferenciáját (TDK) a Debreceni Egyetem. A legjobbak jövőre részt vehetnek az országos megmérettetésen is.

Az intézmény kari szinten évente megszervezi tudományos konferenciáját, ami lehetőséget biztosít a tehetséges külföldi és hazai hallgatók számára, hogy angol és magyar nyelven bemutatkozhassanak kutatási eredményeikkel. Idén a járvány miatt kialakult helyzetben a megszokott, személyes prezentációk helyett a karok TDK-vezetése egységesen az online rendezés mellett döntött.

A konferenciára a hallgatók tudományos területenként különböző elvárásoknak megfelelően készítették el és nyújtották be dolgozataikat, amelyet szakmai bizottság bírált el. A helyezést elért hallgatók munkáját ösztöndíj formájában is elismerik, emellett a legjobbak részt vehetnek 2021-ben az Országos Tudományos Diákköri Konferencián is.

Gazdaságtudományi Kar

A november 11-én megrendezett Kari Tudományos Diákköri Konferencián a hallgatók összesen 24 pályamunkát mutattak be öt tagozatban: Humán erőforrás gazdálkodás és világgazdaságtan (6 dolgozat), Kereskedelem és marketing (6 dolgozat), Sportmenedzsment (5 dolgozat), Vállalati és ágazati gazdaságtan (7 dolgozat) és DETEP tagozat (6 előadás). A Gazdálkodástudományi Kar TDK-konferenciáján eredményesen szerepelt hallgatók a tervek szerint négy szekcióban (Agrártudományi, Informatikatudományi, Közgazdaságtudományi, illetve Testnevelés-és Sporttudományi) fognak részt venni a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencián.

Bővebb információ és a nyertesek névsora ide kattintva olvasható.

 

Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar

A jövő évi tavaszi XXXV. Országos Tudományos Diákköri Konferencia kari fordulóját november 11-én rendezték a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karon, a rendkívüli helyzetre való tekintettel ugyancsak online. Tíz hallgató ismertette prezentációját, szakmai felkészültségük színvonalát mutatja, hogy valamennyi résztvevő továbbjutott a 2021-es OTDK-ra.


Bővebb információ és a nyertesek névsora ide kattintva olvasható.

Műszaki Kar

Az online TDK keretében a dolgozatban megfogalmazott eredményeket egy 10 perces szabadelőadásban mutatta be november 12-én hat szekcióban – környezetmérnöki, épületgépészeti és létesítménymérnöki, gépészmérnöki, műszaki menedzsment, építőmérnöki, valamint mechatronika – 22 hallgató, köztük nyolc, angol nyelvű képzésben résztvevő diák. A konferenciára a hallgatók egy minimum 20, maximum 60 oldalas tudományos dolgozatot készítettek és nyújtottak be, amelyet szakmai bizottság bírált el.

- A Tudományos Diákkör keretében elvégzett munka, a dolgozat megírása és az eredmények prezentálása jó lehetőséget biztosít a hallgatóknak arra, hogy későbbi tudományos munkájukhoz rutint szerezzenek a publikálás és személyes előadás terén – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Lakatos Ákos, a kari TDK elnöke.

Bővebb információ és a nyertesek névsora ide kattintva olvasható.

 

Informatikai Kar

A Informatikai Karon november 12-én tartották a Tudományos Diákköri Konferencia kari megmérettetését.

- Idén az IK 8 hallgatója 7 dolgozatot nyújtott be a kari TDK-ra, a népszerű témák között volt a mélytanulás és a neuráis hálók. A zsűri végül 6 pályamunkát tartott érdemesnek arra, hogy azokat bemutassák az OTDK Informatikatudományi Szekciójában – tájékoztatta a hirek.unideb.hu-t Baran Sándor, az Informatikai Kar tudományos és pályázati dékánhelyettese.

Az online konferenciát figyelemmel kísérte az Informatikai Kar több ipari partnere is, akik mind a karon folyó tantermi oktatásban, mind a gyakorlati képzésben közreműködnek.

Bővebb információ és a nyertesek névsora ide kattintva olvasható.

 


Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar

A november 17-i kari online diákköri konferencián 28 dolgozatot mutattak be a hallgatók öt – állattenyésztéstudományi, növénytermesztési és növénybiológiai, növényvédelmi, természetvédelmi valamint vadgazdálkodási – szekcióban. A bíráló bizottságok munkájában összesen 20 tag vett részt, akik zömében a kar oktatói, de a megmérettetés színvonalát emelte a szakmai szervezetektől bírálóként közreműködők munkája is.

A szekcióelnökök értékelése alapján az előadások magas színvonalúak voltak, és a prezentációk összeállítása a hallgatók jártasságát bizonyította. A nyertesek benevezhetnek az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Agrártudományi Szekciójába. A 35. OTDK Konferenciát 2021. áprilisban Budapesten, az Állatorvostudományi Egyetemen rendezik.

Bővebb információ és a nyertesek névsora ide kattintva olvasható.

 


Természettudományi és Technológiai Kar

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának 2020. évi Őszi Kari Tudományos Diákköri Konferenciáját a „Tudományos Diákköri műhelyek működése a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karán” című pályázat (NTP-HHTDK-19-0005) támogatásával rendezték meg november 20-án (Biológia, Fizika, Földtudományok, Kémia és Matematika szekciók) és november 27-én (Testnevelés- és Sporttudományi szekció 3 tagozata) online módon.

A hat szekcióban bemutatott 50 pályamunkát (Biológia: 8, Fizika: 7, Földtudományok: 4, Kémia: 7, Matematika: 8, Testnevelés- és Sporttudomány: 16 pályamunka) 3-5 tagból álló zsűri értékelte. A zsűri szakmai véleménye alapján 41 pályamunka (Biológia: 2, Fizika: 7, Földtudományok: 4, Kémia: 7, Matematika: 7, Testnevelés- és Sporttudomány: 14 pályamunka) szerzői szereztek jogosultságot, hogy eredményeiket bemutathassák a 2021-ben, rendhagyó módon online formában megrendezendő 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencián. A szekciók zsűritagjainak véleménye alapján a bemutatott 50 pályamunka közül 16 pályamunka lett helyezett (1., 2., illetve 3. hely) és 4 pályamunka kapott különdíjat.

A „Tudományos Diákköri műhelyek működése a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karán” című pályázat (NTP-HHTDK-19-0005) lehetővé tette, hogy a helyezett és különdíjas pályamunkák szerzői könyvjutalomban részesüljenek (összesen 180 000 Ft értékben). A Morgan Stanley a Matematika és a Fizika szekció helyezettjeit további 90 000 Ft pénzjutalomban részesítette. Valamennyi konferenciarésztvevő a regisztrációs csomagjában a diákkörös hallgatók összetartozását jelképező, napjainkban sajnos nélkülözhetetlen ajándékot, az esemény logójával díszített szájmaszkot talált.

Bővebb információ és a nyertesek névsora ide kattintva olvasható.

Zeneművészeti Kar

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán november 25-én rendezték meg a Tudományos Diákköri Konferenciát, melyen Művészeti és Művészettudományi Szekcióban hét hallgató mutatta be pályamunkáját.

A pályázaton résztvevő hallgatók Osztatlan ének-zene – tanár – zeneismeret-tanár szakirányon, Osztatlan hegedűtanári mesterszakon, Előadóművészet – ütőhangszer szakon, Klasszikus énekművész, operaének mesterszakon, Előadóművész – klasszikus ütőhangszer, valamint Klasszikus hangszerművész – ütőhangszer mesterképzésben folytatnak tanulmányokat a karon.

A bíráló bizottság helyezéseket nem adott ki, a pályamunkák mindegyike lehetőséget kapott arra, hogy részt vegyen az Országos Diákköri Konferencián..

 

Bölcsészettudományi Kar

Az intézményi, intézeti, tanszéki szinten megrendezett tudományos diákköri konferenciák november 23-27. között zajlottak a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Karán (BTK).

Az online platformon megtartott konferencia 14 tagozatában (Angol nyelvészet, Brit és amerikai irodalom és kultúra, Esztétika és filozófia, Germanisztika, Irodalom- és kultúratudomány, Kommunikáció és média, Magyar nyelvészet, Művelődéstudomány, Néprajz, Neveléstudomány, Pszichológia, Romanisztika, Szociológia és politológia, Történelem) összesen 103 pályamunkát ismerhetett meg a kar oktatóiból álló zsűri.

- A bírálói, értékelő visszajelzések egyöntetűen azt mutatják, hogy a megváltozott körülmények sem csökkentették az érdeklődő hallgatók kutatói kedvét, általában alaposan végiggondolt pályamunkák készültek, amelyeket magas színvonalú prezentációk keretében mutattak be a konferencia résztvevői. A tagozatonként legjobban szereplő hallgatók a helyezésüket tanúsító okleveleket kaptak és jutalomként ösztöndíj-kiegészítést – tájékoztatta a hirek.unideb.hu portált Pete László, a BTK Tudományos Diákköri Tanácsának elnöke.

A hallgatók az intézményi konferenciákon nyertek jogosultságot a 2021. tavaszi, szintén online formában megvalósuló Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) való részvételre.

A DE BTK hallgatói a Művészeti és Művészettudományi, a Humán Tudományi, a Társadalomtudományi, a Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi, valamint a Tanulás- és Tanításmódszertani-Tudástechnológiai Szekcióban vesznek részt a jövő évi országos megmérettetésen.


 Sajtóiroda


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.