Konferencia a nyelvtanulásról

2020, december 2 - 11:36
Közös nemzetközi webináriumot rendezett az orosz mint idegen nyelv tanításának módszertanáról a Taganrogi A.P. Csehov Pedagógiai Főiskola és a Debreceni Egyetem Orosz Központja.

A mintegy ötven fő részvételével tartott november 27-i online eseményen oroszországi és magyarországi oktatók, kutató és orosznyelvtanárokon kívül bekapcsolódtak a szeminárium munkájába spanyolországi, franciaországi, németországi és kazahsztáni szakemberek is.

Megnyitó beszédében Andrej Goloborogyko, a Taganrogi A.P. Csehov Pedagógiai Főiskola rektora elmondta, hogy szélesíteni szeretnék a főiskolán működő Tanár-továbbképzési Központ az orosz, mint idegen nyelv oktatása területén végzett munkáját, ennek érdekében nemzetközi program létrehozásáról született döntés. Ennek első lépése volt a hagyományteremtő szándékkal megrendezett webinárium.

- A Taganrogi Pedagógiai Főiskola és a Debreceni Egyetem közötti sokoldalú együttműködés a pandémia ellenére sem szakadt meg, és az Orosz Központ, valamint a Szlavisztikai Intézet partnerintézményként örömmel vesz részt a Taganrogi Pedagógiai Főiskola orosz mint idegen nyelv tanítására vonatkozó módszertani projektjében – fogalmazott köszöntőjében Goretity József, a Debreceni Orosz Központ vezetője és a Szlavisztikai Intézet igazgatója.

A webináriumon öt előadást hallgathattak meg az érdeklődők: Andrej Narusevics, a Taganrogi Pedagógiai Főiskola Orosz Nyelv- és Irodalom Tanszékének vezetője előadásában az orosz mint idegen nyelv tanítása kulturológiai aspektusának fontosságáról beszélt. Nyina Nyikolajeva, a Debreceni Egyetem Szlavisztikai Intézetének orosz anyanyelvi lektora az intenzív nyelvoktatás online formáiról tartott a nyelvtanárok számára hasznos előadást. Irina Goloborogyko, a Taganrogi Pedagógiai Főiskola Tanár-továbbképzési Központjának igazgató-helyettese előadásában a gyakorlatorientált, a kommunikációs készségek fejlesztésére irányuló nyelvtanítás fontosságára hívta fel a figyelmet. Vera Legyenyeva, az Omszki Állami Egyetem adjunktusa bemutatta, hogyan használhatók fel hasznosan a nyelvtanításban az autentikus videó-anyagok. És végül Tatyjana Szubbotyina arról tartott előadást, miként használhatók fel, különösen az új, modern lexika tanításához a nyelvórákon a kortárs orosz irodalmi szövegek.

Sajtóiroda - BZs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.