Érdekegyeztetés a gazdaságfejlesztésért

2020, december 4 - 10:00
A kamarákkal és iparági szövetségekkel folytatott érdekegyeztetésről, valamint a felsőoktatás és az ipar kapcsolatának szorosabbra fűzéséről is beszélt György László, az ITM államtitkára a Debreceni Egyetem hallgatóinak a Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet vendégelőadójaként.

A Lobbi 1.0 – Üzleti és stratégiai érdekérvényesítés című tantárgy keretében hívta meg Ascsillán Endre, a GE alelnöke, a Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet (MÜZLI) vezetője az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárát, hogy beszéljen a gazdaságfejlesztéshez kapcsolódó döntéshozás és –előkészítés tapasztalatairól egy ilyen kihívásokkal teli időszakban.

György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára online előadásában kifejtette, hogy a kormány Gazdaságvédelmi Akciótervének alapját az jelentette, hogy átfogóan megvizsgálták és folyamatosan monitorozták az egyes iparágak konjuktúramutatóit, hogy azok javuló, vagy éppen romló teljesítétményt mutattak, és célzottan azokat támogatták, amelyeket szükséges volt.

Az államtitkár kifejtette, hogy a kamarákkal, a különböző iparágak érdekképviseletét ellátó szövetségekkel már a járvány begyűrűzése előtt, a régióban elsőként, március 2. óta folyamatosan egyeztetnek. Az érdekegyeztetések során azokat a javaslatokat támogatják, amelyek úgy az adott iparág, mint a nemzetgazdaság szempontjából hasznosak, hozzájárulnak a gazdaság fejlődéséhez.

- Lényeges, hogy ne segélyt adjunk, inkább a munkahelyek megőrzését és megerősítését támogassuk. Ez csak akkor lehetséges, ha a hatékonyságot ösztönözzük a beruházások támogatása révén. Attól lesz eredményesebb a gazdaság, ha azokat a vállalkozásokat támogatjuk, amelyek életképesek, meg akarnak maradni és megélhetést nyújtani dolgozóiknak, középtávon gondolkodnak, és törekszenek az összerendezett tudás megőrzésére – hangsúlyozta György László.

György László kiemelte, hogy napjaink egyik legmeghatározóbb folyamata a zöld és digitális kettős átállás, melyben jelentős feladat hárul az Innovációs és Technológiai Minisztériumra, hiszen a tárca létrehozása már nevében is üzenet volt: a minisztérium célja, hogy felgyorsítsa és támogassa az átállást. Hozzátette: környezetvédelmi téren Európa jelentős versenyelőnyben van Ázsiához és az Egyesült Államokhoz képest.

A felsőoktatás átalakításáról szólva az államtitkár hangsúlyozta, hogy az jó irányba halad, a céljuk az, hogy közelebb vigyék a piaci szereplőkhöz az egyetemek működését.

- A modellváltó egyetemeinken egyszerűbbé tesszük az egyetemi-vállalati együttműködést, amelyek hatással vannak a képzésekre, gyakornoki programokra, a kutatási infrastruktúrára. Ettől azt várjuk, hogy az egyetemi képzéseink gyakorlatorientáltabbak lesznek, és sokkal rugalmasabban reagálnak a munkaerőpiaci igényekre, mint eddig. Az egységes diplomás pályakövetés révén arra törekszünk, hogy meg tudjuk mondani, hogy egy adott intézmény adott szakán végzett hallgató milyen gyorsan helyezkedhet el, milyen munkakörben és mennyit kereshet végzettsége által – ismertette György László.

Sajtóiroda - TPL

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.