A zene itt kezdődik

2020, december 7 - 09:36
Több mint kétszáz hallgató, folyamatosan növekvő diáklétszám, nagy hangszerválaszték, magasan képzett oktatói gárda, jó karrierlehetőség és családias légkör várja a leendő hallgatókat a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán.

- Hosszú évtizedek óta a zenei felsőoktatási intézmények általános rangsorában a Zeneakadémia után mi következünk, a vidéki intézmények közül nálunk van a legtöbb hallgató. Van olyan szakunk, amelyben rendszeresen az élmezőnyhöz tartozunk és néhány esetben inkább minket választanak az akadémia helyett – jelentette ki Lakatos Péter, a DE Zeneművészeti Kar (ZK) dékánja. Szerinte a képzéseik elsősorban személyiségfüggők, mert a fiatalok leginkább az elismert professzorokhoz, művészekhez jönnek, tehát az oktatók alapján választják a kart. A Zeneművészeti Karon jelenleg 63 magasan képzett oktató dolgozik.

A ZK egyre népszerűbb, az előző felvételi eljárásban 15-20 százalékkal nőtt a felvett hallgatók aránya az elmúlt évekhez képest, ami egyedülálló az egyetemen. A pandémia ellenére is szép eredményt könyvelhetett el a kar.

A dékán hangsúlyozta: a régióban is meghatározó szerepet tölt be a Zeneművészeti Kar, hiszen a szakok számában és a hallgatók létszámában is  kiemelkedő. Huszonnégy alapszakkal, négyféle művész mesterszakkal, tizenegy zeneművésztanár mesterszakkal, kétféle szakirányú továbbképzéssel várja a kar a jelentkezőket. Nemcsak itthonról, hanem Erdélyből, Kárpátaljáról, Délvidékről is érkeznek az egyetemre a zeneművészet iránt érdeklődő fiatalok.

- Szájhagyomány útján terjed a hírünk, aki itt tanult, az a családban és a barátoknak is reklámozza a kart. A jó tapasztalatok miatt sokan és folyamatosan érkeznek hozzánk. Nagyon sokat számít, hogy mit gondolnak rólunk, milyen élményekkel távoznak a hallgatók, mivel a pozitív tapasztalatok is növelik a létszámot – hangsúlyozta a kari vezető.

A ZK-n a legnépszerűbb az ütős tanszak, amely látogatottságában és szakmai színvonalában országos léptékben is kiemelkedő, de folyamatosan fejlődik az ének tanszék, köszönhetően az egyre magasabb színtű szakmai tudásnak. A frissnek számító szaxofon oktatás is nagyon kedvelt, évről évre jól teljesít a zongora képzés is, valamint az idei felvételin a hegedűszakon rekordjelentkezést könyvelhetett el a kar.

A dékán szerint kiemelkedő lehetőség, hogy olyan színvonalú stúdió működik a Liszt teremben, amit videóberendezéssel szerelték fel, és ahol kiváló minőségű felvételeket lehet készíteni, illetve videófelvételin is lehet jelentkezni a képzésekre. Lakatos Péter megjegyezte, nagyon sokat jelent a messziről érkező hallgatóknak, hogy a kar épületében működő kollégiumban lakhatnak.

- Nagyon különleges az, hogy a Debreceni Egyetemnek van egy művészeti kara, a ZK a különböző kari rendezvényeken is megjelenhet, nem kell külső előadókat hívni, így a fiatalok rengeteg fellépési lehetőséghez jutnak. Nem csak magunknak játszunk, hanem valamennyi egyetemi karnak., Ha sikert érünk el, akkor betöltjük karunk alapvető küldetését – tette hozzá.

A dékán elégedett a kar infrastrukturális felszereltségeivel, a hangszerekkel, de mindig vannak olyan pályázatok, amiken részt vesznek, így a folyamatos megújulás, fejlődés is biztosított.

A kar kiváló karrierlehetőségeket kínál, elsősorban a zenetanári szakmában. Mint mondta, a végzett hallgatók pedagógusként helyezkednek el. Ez a folyamat már az utolsó két-három évben elkezdődik, már akkor dolgoznak a fiatalok, és ebben az időszakban megtalálják azt a munkahelyet, ahol később elhelyezkednek. Hangsúlyozta, nem azon kell gondolkodni, hogy meg fognak-e élni ebből a diplomából, találnak-e maguknak munkahelyet, hanem inkább azt kell kiválasztaniuk, hogy hol akarnak maradandót alkotni, hiszen folyamatosan szükség van a zenei szakemberekre.

Lakatos Péter az egyetemen belül egyedülállónak nevezte a családias légkört, a közös gondolkodást; hallgatóbarát környezetet igyekszenek kialakítani minden évben, ami szintén vonzza a fiatalokat.

Sajtóiroda - BZ


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.