A Covid volt a fő téma

2020, december 7 - 12:50
Csaknem 460 szakember vett részt a Magyar Klinikai Farmakológusok Kongresszusán, melyet december első hetében tartottak – a járvány veszély miatt online formában. A tanácskozáson egyebek mellett a koronavírus ellen alkalmazott gyógyszerekről és a vakcinafejlesztésről is szó esett..

A Debreceni Egyetem (DE) évtizedek óta a klinikai farmakológia központja, a három napos farmakológiai kongresszus szervezői között így ezúttal is számos, a DE részét képező egység, szervezet – például a Belgyógyászati Klinika, a Sürgősségi Klinika, a Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet, a Gyógyszerésztudományi Kar, valamint a Gyógyszerfejlesztési és Koordinációs Központ is – képviseltette magát.

- A kiemelt téma a Covid-járvány hatása volt a klinikai vizsgálatokra, de természetesen foglalkoztak az erre alkalmazott gyógyszerek, vakcinák engedélyeztetésével is. Normál esetben egy vakcina kifejlesztése 5- 10 évet vesz igénybe, most ezt több gyógyszergyártónak 10-12 hónap alatt sikerült megoldani – mondta el a hirek.unideb.hu kérdésére Kovács Péter, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Klinika tanára, a szervezőbizottság elnöke.

A konferencián Szilvássy Zoltán, a DE rektora előadásában arról beszélt, hogy az első világháború előtt létrejött magyar gyógyszeripar a két világháború között – a gyártás és az export tekintetében – az „aranykorát” élte, a világ 6. legjobbja volt. Jelenleg Európában a 19. helyet foglaljuk el ilyen tekintetben.

Elmondta: a DE komoly kapcsolatokat alakított ki ipari szereplőkkel, az ipari fejlesztések egyes munkafolyamatai az egyetemen zajlanak.

A rektor kiemelte: az innováció folyamatos megújulásának egyik legfontosabb alapja a megfelelő humánerőforrás, amelyet a Debreceni Egyetem nívós oktatás keretében biztosít. 

Páll Dénes, a DE Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ igazgatója hangsúlyozta, hogy az intézmény mind a humánerőforrás, mind az infrastruktúra, mind a betegszám szempontjából nagyon jó adottságokkal rendelkezik. A nyilvántartás szerint a harmadik negyedévben a DE-n 419 klinikai vizsgálat folyt, melynek keretében 1079 aktív beteget regisztráltak, és 25 ilyen eljárás le is zárult.

Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója elmondta: a koronavírus-járvány hatására felgyorsították egyes új gyógyszerek törzskönyvezését, és egyszerűsítették ezek adminisztrációját, melynek köszönhetően a betegek hamarabb juthatnak a megfelelő készítményekhez.
 


Sajtóiroda - OCs

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.