Családbarát egyetemek járvány idején

2020, december 10 - 09:02
Milyen módon jelenik meg a családbarát szemlélet a különböző hazai egyetemeken a pandémia idején? Erről a témáról szervezett debreceni székhelyű online kerekasztal-beszélgetést a Debreceni Egyetem (DE) Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja.

Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese a rendezvény elején tartott köszöntőjében elmondta: a Debreceni Egyetem elkötelezett a családbarát szemlélet képviseletében, a családbarát szolgáltatások egyre szélesebb körben való kiterjesztésében. A családok szerepet kapnak a DE képzési és kutatási programjában, több karon, többféle  összefüggésben foglalkoznak a család intézményével. - Ennek egyik példája, hogy nemrég indították el a családpedagógiai szakot. Az egyetem mindennapi életében a járványtól függetlenül is napirenden vannak az ilyen kérdések, amelyek megegyeznek a nemzetpolitika céljaival is – tette hozzá.

Az oktatási rektorhelyettes kifejtette: a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elsőként a hazai egyetemek között irodát működtet a Debreceni Egyetemen. Ezen felül a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ (DEMEK) szervezésében számos családbarát rendezvényt tartanak az intézményben egész évben, amelyekkel az itt dolgozók, itt tanulók családjainak igyekeznek segíteni. Fontosnak tartotta, hogy a járványhelyzet ellenére ezeket - lehetőség szerint – továbbra is folytassa az egyetem.

A programban Fűrész Tünde, a KINCS elnöke, Pongrácz Attila, a Széchenyi Egyetem dékánja, Kamuti Hajnalka, az Óbudai Egyetem mestertanár-családbarát munkahely programfelelőse, Kassa Gabriella, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanácsadó szakpszichológus trénere, Mihály Orsolya, a Pécsi Tudományegyetem „Családokért” program koordinátora, HR  fejlesztési osztályvezetője, Újvári Enikő, a Balansz program vezetője, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alelnöke, valamint Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese számolt be arról, hogy intézményükben miként foglalkoznak a családokkal a koronavírus idején.

- A kerekasztal azért jött létre, hogy tudjunk egymástól tanulni, illetve tudjuk egymást erősíteni – jelentette ki a kerekasztal-beszélgetés „házigazdája” Berényi András, a DEMEK központvezetője.

A szakember nagyon fontosnak tartotta a család szerepét és a közösségszervezést. Hangsúlyozta, hogy a csaknem 10 ezer dolgozóval és majdnem 30 ezer hallgatóval rendelkező Debreceni Egyetem 2011-ben indult először a Családbarát Munkahely Pályázaton. Kiemelte, mintegy 700 debreceni egyetemi dolgozó, illetve diák van jelenleg otthon kisbabával. A GYES-en, GYED-en lévő anyukákkal, várandósokkal most online klub formájában tartják a kapcsolatot. A tartósan beteg, speciális gondozást igénylő gyerekeket nevelőket a KINCS munkatársaival közösen kérdőívvel keresik meg a járványidőszakban, amellyel azt szeretnék felmérni, hogy milyen többletigényük van, és mivel lehetne őket tehermentesíteni. Az egyedi szolgáltatások között említette, hogy a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalommal közösen baba-mama szobát alakítottak ki az egyetemen, ahol a Lelkierő Egyesület gyermekfelügyelet biztosít hétköznapokon, illetve diplomaosztók alkalmával. Kiemelte: gyermekneveléssel kapcsolatos és dolgozói konzultációt biztosítanak, amelyeket egyre többen vesznek igénybe. Az idősebbeknek szenior akadémiát működtetnek. Az egyetemi Mikulás ünnepségeire pedig a családok mellett sok nagyszülő is ellátogat.

Halottak napja alkalmából a Debreceni Egyetem évek óta megemlékezést tart az egyetemi lelkészséggel közösen az elhunyt dolgozók és hallgatók tiszteletére – számolt be Berényi András.

A DEMEK vezetője kiemelte, hogy a járványidőszakban online térbe helyezték át a párakapcsolati szabadegyetemet, és szintén ott zajlik a filmklub is. Emellett az egyetemmel együttműködő Lelkierő Fiatalon a Fiatalokért Egyesület mentálhigiénés és szociális ellátásokat nyújt, többek között támogató szolgálatot működtet és családi rendezvények megszervezésében is közreműködik – fogalmazott a szakember.
 

Sajtóiroda - OCs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.