Megkezdődött a vizsgaidőszak

2020, december 14 - 10:22
A járványhelyzet miatt sok esetben online formában vizsgáznak december közepétől a Debreceni Egyetem hallgatói, de vannak olyan képzések, ahol a járványügyi előírások szigorú betartásával, személyes jelenléttel történik a számonkérés.

A Debreceni Egyetem az év elejétől folyamatosan gyűjtötte az online oktatással és vizsgáztatással kapcsolatos tapasztalatokat, melyeket az év további részében sikeresen hasznosított az intézmény. A tavaszi vizsgaidőszakhoz hasonlóan, most is elsősorban az online formában történő vizsgáztatás lesz a jellemző az egyetemen.

Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese elmondta: a járvány második hullámának idején az oktatás és a vizsgáztatás során már építhet az intézmény azokra a tapasztalatokra, melyeket a tavaszi első hullám idején szereztek.

- A személyes jelenléttel járó oktatási tevékenységet az egyetem a képzés minden területén a szükséges minimális szintre korlátozza. A távolléti oktatási formában nem ellátható, vagy aránytalan nehézséggel elvégezhető oktatási feladatok a járványügyi előírások maradéktalan betartásával továbbra is személyes jelenléttel teljesíthetők. A vizsgáztatás rendjét a karok - igazodva képzési profiljuk követelményeihez - ennek megfelelően alakítják ki – közölte az oktatási rektorhelyettes.

Az idei vizsgaidőszakban speciális helyzetben vannak az orvos- és egészségtudományi képzésekben részt vevő, egészségügyi vizsgálatokra kirendelt hallgatók, mivel kedvezőbb feltételek között abszolválhatják az aktuális félévet. Ezen a téren az egyetem a képzési követelmények adta lehetőségeken belül a lehető legnagyobb rugalmassággal jár el, így például a sikertelen félévközi teljesítések pótlására vagy sikertelen vizsgák esetén a vizsga megismétlésére újabb lehetőséget kaphatnak a hallgatók, de akár újra felvehetnek egy adott tantárgyat is.

A személyes jelenlétet igénylő, szóbeli vizsgák esetében az ütemezett időpontok mellett a biztonsági intézkedések szerint plexiüveg használatát biztosítja az egyetem, nagy termekben az egyes alkalmak között fertőtlenítést végeznek, ezen túlmenően pedig az ágazati ajánlásban leírtakat követi az intézmény. Az írásbeli beszámolók lebonyolítására, ahol ez megoldható, az e-learning rendszert használják.

A Debreceni Egyetemen jelenleg mintegy 30 ezer aktív hallgató tanul, nekik kötelező a  szemeszter végén beszámolni arról, amit az elmúlt hónapokban tanultak. A vizsgaidőszak a tizennégy egyetemi kar többségében hét héten keresztül, azaz 2020. december 14-től 2021. január 29-ig tart, de ez – a fenti okokból is – karonként és egyes képzéseknél eltérő lehet; néhány esetben már hamarabb elkezdődik a vizsgáztatás.

A legkésőbb a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karon kezdődik a vizsgaidőszak, ott a nem végzős hallgatók 2020. december 21. és 2021. február 5. között adhatnak számot tudásukról.

Sajtóiroda - BZ


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.