A szemeszter első Egyetemi Élete

2021, március 2 - 13:32
A trianoni békeszerződés az a téma, amelyről még mindig lehet újat mondani, írni. Miként épült fel Debrecen egyik legszebb épülete, a Megyeháza, és mi lehet a titka a DEAC jégkorong csapatának. Egyebek mellett ezekről lehet olvasni az egyetemi újság friss számában.

Az 1914 és 1918 között lezajlott Nagy Háború és annak következményei alapvetően napjainkig érezhetően változtatták meg a világtörténelmet – különösen fontos hatást gyakoroltak Magyarország történelmére. A Debreceni Egyetem Történelmi Intézete az elmúlt évek során számos konferenciát és tanulmánykötetet szentelt az első világháború és az azt követő időszak változásainak vizsgálatára. Ezek sorába illeszkedik az Intézet három német és tizenkét angol nyelvű tanulmányt tartalmazó Trianon 1920–2020 – Some Aspects of the Hungarian Peace Treaty of 1920 címet viselő új kötete – olvasható a legújabb Egyetemi Életben.

A lapból megtudhatjuk, hogy a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karához tartozó Könnyűzenei Képzési Központ 2018-ban jött létre, és bár még nem telt el sok idő a fennállása óta, 2021 elején máris mélyreható változások történtek. Könnyűzenei Intézet néven leváltak a Zeneművészeti Karról, és önálló oktatási egységként folytatják tovább. A lap munkatársa Kapusi Kálmán nagybőgőssel, tanszékvezető egyetemi docenssel, az intézet megbízott igazgatójával beszélgetett.

A Debrecen utcáit, jeles épületeit bemutató sorozatban ezúttal a Piac utcai Megyeháza épületének történetét lehet megismerni. A cikkből egyebek mellett kiderül például, hogy az 1911-ben és 1912-ben a magyaros szecessziós stílusában felhúzott, impozáns Megyeháza helyén egykor Debrecen első vendégfogadója, a Fejérló szálló állt.

Az ünnepek során megajándékoztak egy könyvvel, ami már megvan neked otthon, vagy nem találták el az ízlésed? Felhalmozódtak a szekrényben a kinőtt ruhák? Netalán hosszú ideje keresel egy eszközt vagy kiegészítőt, amit egy üzletben sem találtál eddig – teszik fel a kérdéseket a ZölDEbbítő címet viselő oldalon, majd ezen problémákra a Debreceni Környezetvédők társasága által létrehozott DKt Csere-Bere/DEBRECEN Facebook-csoportot ajánlják egy másik írásban.

Nem kezdődött jól az új év a DEAC jégkorongozóinak, akik január 15. és 31. között nyolc mérkőzést játszottak, és hét alkalommal alulmaradtak ellenfeleikkel szemben. A csapat rossz sorozata a tabellavezető Ferencváros ellen tört meg, David Musial tanítványai 4:0 arányban győzték le a fővárosiakat. Az elmúlt hónapok eseményeiről a csapat kapusát, Hetényi Zoltánt kérdezte az Egyetemi Élet újságírója.

A lap ide kattintva lapozgatható.


Sajtóiroda – OCs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.